Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Испания се бори с пета вълна на COVID-19, в Каталуния най-много заразени
COVID-19 Свят

Испания се бори с пета вълна на COVID-19, в Каталуния най-много заразени

Снимката е илюстративна

Испания в момента се бори с петата вълна на коронавируса. Във вторник бяха отчетени 437 случая на 100 000 жители средно за страната, а в Каталуния средната цифра е 1014 на 100 000, предаде БНР.

Регионалното правителство обяви, че ситуацията започва да излиза извън контрол заради засиления натиск в центровете за първична помощ и болниците. Министърът на здравеопазването Хосеп Мария Аргимон уточни, че в момента всеки четвърти човек в интензивните отделения в Каталуния е на възраст под 40 години, а кумулативната честота сред тях е 20 пъти по-висока от тази на по-възрастните, които вече са имунизирани.

Заразата циркулира предимно сред младите хора. При 20-29 годишните достигна 1421 случая на 100 000 жители за страната, а в Каталуния надхвърля 3300 случая. Здравните власти са изчислили, че през последните две седмици са заразени 3,3% от младите хора в тази възраст.

В Испания пациентите с коронавирус, които са в интензивни отделения, са 8,51% от общия брой, а в Каталуния стигат до 21%. Местното правителство обмисля повторно въвеждане на вечерен час и задължителни маски на открито.

Говорителят на правителството Патрисия Плая обяви, че епидемиологичните данни са „ужасни“ и чакат одобрението на Върховния съд, за да затворят всички заведения, ресторанти, денонощни магазини и доставки по домовете половин час след полунощ. При културните събития като концерти организаторите трябва да гарантират, че публиката ще е седнала. Общините се задължават да не допускат събирания по паркове, плажове, площади и улици, където по закон е забранено да се консумира алкохол, а глобата е увеличена на 30 000 евро.

„Ситуацията в Каталуния е наистина драматична“, каза и директорът на Центъра за координация на здравните сигнали и извънредните ситуации Фернандо Симон минути преди да обявят, че отново се въвежда забрана за срещи на повече от 10 души./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...