Quantcast
Новини Пловдив » България » Кирил Петков: Говорихме с Николай Василев, имаме различия за финансите и икономиката
България Важно Политика

Кирил Петков: Говорихме с Николай Василев, имаме различия за финансите и икономиката

Кирил Петков

Говорихме с Николай Василев, уважаваме тяхното мнение, видяхме обаче, че имаме различия как финансите и икономиката трябва да се развиват, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в предаването „Лице в лице“ по бТВ.
Нашата идея е, че големият ни приоритет е да се спрат кражбите и изтичанията. И когато това се случи, да се мисли за балансиране на бюджета. Ние сме десни хора, вярваме в частния сектор, но има неща, към които не трябва да се подхожда идеологически, а практично.
В момента 42% от пенсионерите са под прага на бедност, за нас не е оптимално да се фокусираме дали трябва да се намалят тези 50 лева, докато вкарваме нови инвестиции и спираме всички кражби и кранчета по пътя. Това беше нашата визия. При Василев бе по-силно изразено чувството, че балансираният бюджет трябва да е голям приоритет, което според нас не беше най-оптималното, защото ако човек тръгне първо да балансира бюджета преди да спре кражбите, хората, които са взимали държавните средства ще използват момента да настройват различни групи от обществото срещу правителството. Растежът в икономиката ще дойде със спирането на кражбите“.
„Не се чувстваме задължени да бъдем част от нещо, в което не сме абсолютно синхронизирани и не вярваме, че е най-правилната стъпка по начина, по който беше предложено. На мен ми бе предложено да си остана в моето министрество, но икономиката без финансите е малко теория, защото едни икономически стратегии трябва да се подкрепят с правилните финансови стратегии. На Асен Василев не му беше предложено министерството, което сега оглавява – предложиха му екологията или министър без портфейл. Това дойде точно от различните ни виждания как нещата трябва да се развиват. Тогава пожелахме успех на техния екип“, поясни той. И подчерта, че дискусиите им не са били със Слави Трифонов, а директно с Николай Василев./ПловдивПрес

Още

Плевнелиев: Слави е зависим от Доган, ИТН е инженерингов проект

Милен Велчев: Николай Василев е най-реформаторски настроеният политик

Асен Василев: ИТН имат по-агресивна програма за намаляване на разходите

Правителството на Слави: Николай Василев – премиер, пловдивчанин поема транспорта

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...