Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Костов: Няма нито потенциал, нито възможност за реформи в предложения от ИТН кабинет
България Важно Политика

Костов: Няма нито потенциал, нито възможност за реформи в предложения от ИТН кабинет

Иван Костов
Иван Костов

„В състава на предложения от „Има такъв народ“ кабинет не се вижда нито потенциал, нито възможност да се осъществят реформите“. Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов.

По думите му никой не иска от Слави Трифонов „порции“.

„Никой от протестните партии не иска порции, те не искат министерски постове, не искат участие в кабинета, нито дял от властта за себе си. Те искат да съгласуват реформи, заради липсата на които се сриваме към хибриден режим. Виждането на ИТН за позицията им показва дълбока политическа несъстоятелност и неразбиране на процесите. Отсреща партньорът ти иска политики, не дялове и постове, а тези политики ти не ги даваш“, коментира още Костов.

Бившият премиер коментира, че кабинетът на ИТН няма да бъде подкрепен от другите партии в 46-ото Народно събрание, тъй като те вече заявиха това, и правителството „ще увисне на милостта на ДПС и ГЕРБ.

„Този кабинет, който иска да излекува страната от опорочената от ГЕРБ и ДПС демокрация, ще трябва да функционира на базата на тяхната подкрепа. Това ли е решение за ИТН. Това означава, че излъченият за премиер Николай Василев няма никакво доверие от протестните партии да прави правителство. … Това означава, че политическата система в страната рухва“, каза още Костов и допълни, че Николай Василев трябва да направи граждански избор дали да бъде кукла на конци.

„В кабинета на тройната коалиция беше министър на държавната администрация. Кой е реализирал порциите 3:5:8, ако не той? И сега изведнъж нямало порции“, допълни бившият премиер.

Идеята на лидерката на „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова служебното правителство да бъде подкрепено от 46-ия парламент и да продължи работа като редовен кабинет, Костов коментира като разклонение на сценарий, който започва в парламента с гласуването на кабинета на ИТН.

„Ако те не поправят грешката си, могат това за правителство да получат подкрепа от ДПС и ГЕРБ, за да му гледаме сеира, както каза някой (Бойко Борисов – б.р.), а може и всички да не го гласуват и да мине само с гласовете на ИТН. Това ще означава, че вариантът служебното правителство да стане редовно е затворен. И след това животът на правителството на ИТН може да бъде удължаван с интубация много дълго време“, допълни Костов.

По думите му и президентът не е направил добър състав на служебния кабинет.

Отговорността за отиване на трети парламентарни избори през тази година ще е на лидера на ИТН – Слави Трифонов, категорично посочи още бившият премиер.

Още

Слави поиска цялата власт: Правим самостоятелно правителство (ВИДЕО)
Правителството на Слави: Николай Василев – премиер, пловдивчанин поема транспорта

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...