Quantcast
Новини Пловдив » Община » Мнозинството за новия заем изглежда готово
Община Пловдив

Мнозинството за новия заем изглежда готово

Кметът Здравко Димитров и администрацията са без маски

Мнозинството за тегленето на нов заем от 40 млн. лв.  изглежда готово. От изкзванията в хода на дебата става ясно, че „за“ кредита ще гласуват групите на БСП, „Кауза Пловдив“, „Съюз за Пловдив“, ВМРО и ЗС „Ал. Стамболийски“, както и Георги Величков от „Ние, гражданите“, което дава нужните 26 гласа.

Председателят на групата на БСП Николай Радев поиска гаранции, че бъдещият заем няма да доведе до вдигането на данъците. „Всички знаем, че много се краде при тези инфраструктурни обекти. Затова искаме контрол върху разходването на средствата – Общинският съвет да приема отчет при всеки следващ транш на този заем и второто  да се създаде обществен съвет за контрол за разходането на средствата“, каза още Радев.

Независимият съветник Слави Георгиев предложи днес да се реши да се тегли заем само за подлеза „Модър – Царевец“, който е безспорен обект и срещу него няма кой какво да каже. „В този кредит виждам нездрав интерес да се организират обществени поръчки“, каза той и заподозря, че мнозинство за теглена на кредита е събирано на пури и по зайчарници.

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ предупреди, че без този заем има риск от нулев мандат по отношение на инфраструктурните обекти. С изказванията си заема подкрепиха и Владимир Кисьов от ВМРО и Георги Колев от ЗС „Ал. Стамболийски“.

„Пловдив има нужда от заем и малко се държим като ощипана гостожица“, заяви Цветелин Цоневски от „Кауза Пловдив“.

Директорът на Фонда за градско развитие, от който Община Пловдив планира да вземе кредита, Надя Данкинова обясни, че условията са повече от добри и кандидатстването не може да се отлага, защото във фонда са на ръба да изчерпят лимита на средствата, с които разполагат, а и се прилага принципът „Първи по време – първи по право“.

До търсене на ново мнозинство се стигна, след като съветниците от ГЕРБ поискаха точката да бъде оттеглена.

Още

Зико ще търси мнозинство без ГЕРБ за заема от 40 милиона

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...