Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Слави се опитва да извива ръце, но ДБ може да направи правителство
Важно Интервю Мнения Политика

Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Слави се опитва да извива ръце, но ДБ може да направи правителство

Първан Симеонов
Първан Симеонов
  • От гледна точка на политическия шахмат ходът на Слави с правителството е хитър, но в дългосрочен план е вреден за него
  • Получава се един парадокс  – две към едно е желанието за промяна, в парламента промяната не събира мнозинство
  • Един от възможните варианти – мандатът на Слави Трифонов се проваля, ГЕРБ връща втория, а президентът дава третия мандат на Демократична България, която сформира правителство
  • Демократична България и президентът Радев са остров на стабилност
  • Народът като започне да вижда хаос, се оглежда за познати или стабилни опции

 

Първан СИМЕОНОВ е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. Участник в научни изследвания в различни области.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


-Слави Трифонов предложи кабинет на малцинството преди ЦИК да обяви окончателните резултати. Как определяте този изпреварващ ход, г-н Симеонов?

-Хитър ход е, показва, че Слави отговаря на очакванията да поеме отговорност. В същото време, ако този кабинет не бъде подкрепен, не Трифонов, а останалите партии ще носят отговорност за нови избори. От друга страна, може да се взриви единомислието на партиите на протеста, защото част от тях няма да видят своя интерес представен. Този ход от гледна точка на политическия шахмат е хитър, но в по-дългосрочен план може да се окаже и вреден за Слави Трифонов.

Рецептата, по която е направено това правителство, е западняшка и американска, а в тази територия много ревниви са Демократична България

Може да се породи една странна конкуренция за любовта на западняците, а Борисов доволно да потрива ръце отстрани. Това е една от възможните дългосрочни последици, а другата е, че „бомбата Слави“ може да гръмне преждевременно. Много хора ще си кажат – тези кога дойдоха, кога се изпокараха с кабинет за подкрепа. И така Слави да бъде обезвреден като политическо явление.

-Някои политически лидери вече обявиха, че няма да подкрепят кабинета, защото „бил подхвърлен от Фейсбук“, „Трифонов нарушавал парламентаризма“. Какви са вариантите наистина да не бъде подкрепен този кабинет и за трети път тази година да ходим на избори?

-Нови избори може да бъдат направени заедно с президентските, но на хората не им се ходи трети път да гласуват. За тях това ще е знак, че партиите проявяват просто каприз. Но кой ще е виновен? Дали Слави Трифонов, който е представил този кабинет неприемливо, или тези, които не са приели предложеното правителство? Партиите ще се опитват да съставят кабинет, но ще е странно, ако Борисов или ДПС подкрепят правителството на ИТН, защото тогава Слави какво ще каже – аз няма да приема подкрепата. Ситуацията е тежка, защото е патова. Показва силни партии на протеста, силно отслабена ГЕРБ, но все пак наравно с ИТН. Освен това Слави Трифонов не припознава БСП като сила на промяната и се получава един парадокс в обществото – две към едно е желанието за промяна, в парламента промяната не събира мнозинство. Получава се една изключително стагнираща ситуация. Правилният подход беше трите партии на протеста да преговарят върху една програма, пътна карта, приоритети и да съставят прозрачно по пътя на преговорите едно правителство. Вместо това Слави Трифонов излезе с правителство, което очевидно е готвил отдавна и го сложи на масата. Ясно е, че много голяма част от партиите на промяната ще бъдат подразнени.

– Започват да се тиражират сценарии, че правителството на Слави е предварително подготвено от Доган. Поне за това намекна Христо Иванов.

– В България много повърхностно обясняваме всичко с Доган или с Държавна сигурност. Ако има фактори, които влияят, те са свързани с икономически зависимости и външни политически фактори. Политиката е изкуство на възможното. Народът реши така, избра първи да е Слави Трифонов.

Западните партньори биха се радвали на правителството, което предложи. То е неолиберално, има министерство по ромските въпроси, а Трифонов отдавна каза, че е „за“ ЕС и НАТО

Той декларира много благонадеждност по западните стандарти. Ако не му изберат правителството, той ще каже – аз предложих, другите да му носят отговорността.

– Какъв сигнал дава с предложения за премиер Николай Василев?

– Слави Трифонов е повярвал, че Николай Василев е експертът, който му трябва. Не изключвам варианта първият мандат да бъде провален, вторият е на ГЕРБ, те ще го върнат и да се стигне до третия мандат, а президентът да го връчи на Демократична България, която за разлика от Слави Трифонов, може да вземе част от служебните министри, част от предложените от Слави министри и да направят някакво правителство с ясен хоризонт. Това е шансът. Иначе прилича малко на извиване на ръце – предлагам правителство, подкрепяйте го или да ходим на избори. Остава усещането, че Слави Трифонов се опитва да изиграе съюзниците си, което не е добре.

– Ако това правителство бъде гласувано, колко живот му давате?

– Ако БСП не го подкрепят, както Нинова каза, ако партиите на протеста не го подкрепят, правителството на ИТН остава да зависи само от ДПС. Колко време му давам? Не знам. Колкото време е нужно на Демократична България да свика новия протест. Шегувам се, но всичко е възможно. Западняците не биха били против това правителство, нито против правителство на Демократична България. Вече казах, че един от сценариите е да се стигне до трети мандат и е логично президентът да го връчи на Демократична България, защото има много повече ясни възможности през ДБ за управление, отколкото през БСП. ДБ прави пак западняшки кабинет, като в него може да влязат част от младите и образовани технократи на Слави и част от служебното правителство, а накрая всички са доволни. В такава ситуация печели този, който демонстрира стабилност, спокойствие и има план, този, който изглежда като някакъв остров на спокойствие в хаоса. В целия микс от партиите на протеста, единствените, които излъчват спокойствие и имат ръст на изборите са Демократична България. Коалицията направи масивна кампания, има експерти и пътна карта. Слави каза – време е за друго, но какво друго никой не знае. Другият остров на стабилност е президентът Радев. В ситуации като тази, народът като започне да вижда хаос, се оглежда за познати или стабилни опции. Трудно ще привидят отново ГЕРБ, поне две-три години трябва да минат, за да може партията да поизчисти образа си, но лесно може да привидят Румен Радев.

– Приоритетите, които изброи Слави Трифонов как ще ги коментирате? Там и дума няма за доходи и пенсии.

– Правителството звучи капиталистически, но това е част от западняшкото му обаяние, неолибарелно. Погледнете и хората, които са вътре. Това е правителство на икономическия растеж, а не на социалната държава. Не вярвам някой западняк да е редил кабинета, но той е направен така, че да се хареса на западняците. Борисов се беше научил да лавира, но новите трудно ще си позволят. В посланията на това правителство виждаме и нещо от самата натура на Слави. Той е социализиран в 90-те, когато си говорехме как трябва всичко да се приватизира. Иска да приватизира Българската банка за развитие, това е неолиберална политика. Трифонов звучи както звучаха десните сили през 90-те, а това вече е демоде. Сред приоритетите му мога да припозная космическата идея на Соломон Паси. От този проект за кабинет на Слави се излъчва много атлантизъм и неолиберализъм. Един от най-важните въпроси сега ще бъде за Северна Македония, западняците много натискат за Скопие, президентът Радев не поддава, но следващото мнозинство и кабинет може и да поддадат.

– Какви изводи си направихте от изминалите избори?

– Този път нямат основание да упрекват нас, социолозите – хванахме ниската избирателна активност, формулата 6+1 за парламента, структурата на вота и ръста на Демократична България, както и изключително близките резултати на ИТН и ГЕРБ с по-реален шанс Слави да спечели. Всичко това предварително го обявихме. Младите хора, които гласуваха масово на 4 април, сега не го направиха. През пролетта активността изби изненадващо нагоре, сега е изненадващо надолу. 2,7 млн.души са гласували, а това е много ниска активност за българския стандарт.

Наблюдава се всеобща политическа стагнация

Първо, тя се дължи на демобилизацията на част от купения вот, второ – на летния сезон и трето, част от хората просто не видяха смисъл от тези избори, защото бяха с предизвестен резултат – който и да победи, ще се прави правителство около Слави и протестните партии. Нещо подобно се случи и на местните избори в Благоевград.

-Кои партии бяха най-много наказани от избирателите и кои спечелиха?

-ГЕРБ е 200 000 гласа надолу, а ИТН е 100 000 нагоре. Демократична България има ръст от 30-40 000, „Изправи се! Мутри, вън!“ и „Възраждане“ запазват резултат. БСП е един от големите губещи – само преди 4 години имаха 950 000 гласа, а сега останаха на кота 350 000. Любопитно е, че Атака без кампания спечели приблизително еднакъв брой гласове на тези и на предишните избори. Жан Виденов се оказа разочарование. Патриотите станаха жертва на ГЕРБ. И ГЕРБ потъна, но при Патриотите това потъване води до по-сериозни последици. Другото, което прави впечатление е, че нямаме бум при Слави Трифонов. Царят дойде с 1,9 млн. гласа, Борисов с 1,7 милиона, а Слави с под 700 000 и то на вторите избори./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...