Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Реставрират римските терми в Хисаря, обсъждат идейния проект
Регион хисаря

Реставрират римските терми в Хисаря, обсъждат идейния проект

Камилите в Хисаря

Мария МОРУНОВА

Римските терми, крепостната стена Камилите и североизточна бойна кула в Хисаря ще бъдат реставрирани. Общината спечели проект по програма „Региони в растеж“ за реставриране, социализиране и повишаване на туристическия потенциал на обектите.

Според идейният проект, изработен от студио ПМ Архитекти ЕООД и Консорциум „Хисаря 2020“, ще бъдат реставрирани и консервирани помещения 1 и 2 с двата басейна, северната и западните стени ще бъдат укрепени, ще бъде монтирано и художествено осветление.

Източната и западната фланкиращи кули, оригиналното стълбище към куртината и прилежащите части на крепостта в източна и западна посока на крепостната стена Камилите ще бъдат реставрирани и консервирани, ще се реставрира южната и западната фасади на портата за предотвратяване на рушенето на тухли и камъни заради атмосферните влияния. Стабилизиране на съществуващата вътрешна стълба в западния корпус на портата и дублиране върху нея на стълбище. Направа на асансьор и нова стълба в западната кула на портата до ниво куртина (около 10,50), отговарящи на изискванията за достъпност на средата за лица в неравностойно положение.

Консервационно-реставрационни дейности са планирани и по североизточната бойна кула, като намеса ще има по кулата и прилежащите й куртини в посока запад и юг на височина до третия тухлен пояс на куртината в южна посока от кулата. Интеграция на смесена зидария до около 4,5 м.

Стойността на проекта е 10 млн. лв., като 1,5 млн. лв. са собствено съфинансиране от Община Хисаря. Предвидените намеси, отразени в идейния проект, подлежат на обществено обсъждане, заради което проектът е публикуван на сайта на общинската администрация.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...