Quantcast
Новини Пловдив » Цветя за рожденика » ЧРД на Георги Попов-Тумби
БГ Футбол Ботев Спорт Спорт Важно Суматоха Цветя за рожденика

ЧРД на Георги Попов-Тумби

Георги Попов-Тумби
Георги Попов-Тумби

77-и рожден ден празнува днес легендата на Ботев – Георги Попов – Тумби. Легендарното дясно крило играе за Ботев в продължение на 14 сезона – от 1961 до 1975 година и е пример за за клубна вярност сред подрастващите ботевисти. Въпреки примамливите предложения за преминаване в редиците на испанския Атлетико Мадрид, италианския Наполи, както и от непризнаващия отказ тогавашен хегемон в родното първенство отбор на ЦСКА, Тумби остава верен на любимите си Ботев и Пловдив.
С жълто-черния екип има 308 мача и 83 гола в елита. Има 60 официални и приятелски международни срещи (10 гола), над 105 контролни срещи (35 гола) и 50 срещи за КСА (15 гола). С отбора на Ботев Георги Попов завоюва шампионската титла за 1967 година, Купата на Съветската армия за 1962 година, сребърен медал от шампионата за „А“ РФГ за 1963 година и Балканската клубна купа за 1972 година.
Взима участие и в национални гарнитури – 5 срещи с 1 отбелязан гол в „А“ юношеския национален отбор (до 18 години), 4 срещи с един отбелязан гол в младежкия национален отбор (до 23 години), 2 срещи с един отбелязан гол „Б“ националния отбор и 22 срещи в „А“ националния отбор. В състава на „А“ националния отбор участва на финалите на IХ световно първенство в Мексико през 1970 година.

Георги Попов-Тумби
Георги Попов-Тумби
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...