Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Наистина ли Брансън стигна космоса? Известен астрофизик казва – не!
Важно Суматоха

Наистина ли Брансън стигна космоса? Известен астрофизик казва – не!

Астрофизикът Тайсън смята, че Брансън не е стигнал достатъчна височина и че подобен суборбитален полет не може да се нарече космически.

В неделя Ричард Брансън полетя в космоса, влезе в историята и постави основите на космическия туризъм, който през годините трябва да привлече редица авантюристи с по-дълбоки джобове.

Но космическият туризъм наистина ли е космос и наистина ли Брансън е пътувал в Космоса в неделя? Ако попитате астрофизика и популяризатора на науката Нийл деГрас Тайсън, отговорът е – не!

Говорейки за полета на Брансън, Тайсън каза, че това е суборбитален полет, подобен на този, който видяхме преди 60 години, когато Алън Шепърд лети с ракета на НАСА.

„Достатъчно високо ли летеше? Влезе ли в орбита? Наистина ли е отишъл някъде? Отиде ли на Луната, на Марс или дори по-далеч?“, попита Тайсън.

Той казва, че няма проблем с това, ако някой нарече височината, на която Брансън се е изкачил космос, но смята, че това не е полет в космоса, а просто полет до място, от което гледката към Земята ще бъде красива.

„Излизането в орбита отнема осем минути, а до Луната – три дни. Това наистина е космическо пътуване.“

Той обаче е доволен, че благодарение на хора като Безос и Брансън днес имаме нова туристическа атракция и смята, че това е трябвало да се случи по-рано.
Въпреки че смята, че усилията на Брансън и Безос са похвални, астрофизикът оценява повече Илон Мъск и неговия „SpaceX“.

Той казва, че Мъск иска да измести границите, да изследва космоса и да изпраща хора на нови места, което е много по-важно от кратките туристически полети на ръба на космоса.

След Брансън сега е ред на Безос, който също ще излезе в космоса следващия вторник. Полетът му ще бъде по-бърз и по-висок от този на Брансън и ще отнеме само 11 минути, като през това време Безос и екипажът на капсулата ще достигнат височина от около 100 км, така че за кратко ще усетят безтегловността и ще се завърнат на Земята./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...