Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Проф. Мария Орбецова: След прекаран ковид може да се отключи диабет тип 1
COVID-19 Градът Здраве Пловдив

Проф. Мария Орбецова: След прекаран ковид може да се отключи диабет тип 1

проф. д-р Мария Орбецова

Мария МОРУНОВА

„След прекарана коронавирусна инфенция може да се отключи диабет тип 1 с директна увреда на секретирането на инсулин, т.е. имаме новопоявил се диабет след ковид, който протича по-тежко и се нуждае от по-високи инсулинови дози, докато се урегулират нарушенията“. Това заяви началникът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Мария Орбецова. Тя разясни какви последици се наблюдават при пациентите със захарен диабет след прекаран ковид. И въобще при пациентите с ендокринни заболявания.

По думите на проф. Орбецова при хората със захарен диабет е много важен контролът на диабета. „Ако не се контролира и се прекара ковид, то коронавирусната инфекция протича по-тежко и се стига до повече увреждания“, каза специалистът и допълни: статистиката не показва да има по-голяма честота на разпространение на COVID-19 при хора с диабет, но се наблюдава по-тежко протичане на инфекцията.

Проф. Орбецова подчерта, че ваксинацията срещу ковид при тези пациенти е задължителна. „Ковид може да отключи диабет, да го влоши, за да се прекрати, много важна стъпка е след прекарване на ковид да се направи скрининг за въглехидратни нарушения. От друга страна, имали диабет със затлъстяване – тези пациенти задължително трябва да се ваксинират и тясно да се проследяват“, коментира тя.

Специалистът обясни още, че е наблюдавано как протича ковид при пациенти със заболяванията на щитовидната жлеза – особено с Тиреоидит на Хашимото. „Това е локален автоимунен процес и ковид може да го влоши“, подчерта проф. Орбецова.

Коронавирусната инфекция се отразява и на надбъбречните жлези – нарушава връзката между производството на кортизол и неговият контрол, т.е. нарушен е отговорът към стрес. Поражения има и върху половите жлези. Тестисите стават като резервоар на ковид и се увреждат. При жените се увреждат яйчниците, обясни началникът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната.

„Когато човек с ендокринно заболяване прекара ковид, в организма се образуват антитела. Те трябва да се следят, ако антителата спадат, този заболял човек трябва да се имунизира. Очаква се и навлизане на нови щамове, ваксината отново е най-доброто решение“, заяви още проф. д-р Мария Орбецова.

Още

Ендокринолози: Отлагането на ваксинацията при захарен диабет и затлъстяване е опасно

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...