Quantcast
Новини Пловдив » България » ВСС публикува доклада на Бойко Рашков срещу Иван Гешев
България Важно

ВСС публикува доклада на Бойко Рашков срещу Иван Гешев

Иван Гешев

Висшият съдебен съвет публикува доклада със сигналите от МВР срещу главния прокурор Иван Гешев. Документът беше изпратен до Министерството на правосъдието.

Според доклада, изпратен от силовия министър, Гешев е „извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес”.

Споменава се още, че обвинител номер едно е уронил престижа на съдебната власт и на президента след встъпването си в длъжност със своите „недопустими публични действия и изяви”.

По-рано през деня правосъдният министър Янаки Стоилов обясни, че е получил сигнали от Бойко Рашков за нарушения, извършени от обвинител номер едно. „Смятам, че има действия и бездействия, които накърняват престижа на съдебната власт”, обясни правосъдният министър.

След това главният прокурор Иван Гешев поиска с писмо до ВСС материалите срещу него да бъдат публикувани. От прокуратурата информираха, чеГешев е поискал да бъдат оповестени и 108-те страници към сигнала, събрани в приложение

В оповестения на сайта на ВСС доклад са изведени данни от акцията на прокуратурата в президентството миналата година, която сложи началото на протестите с искането за оставката на Иван Гешев. В предадените страници е посочено задържането на президентските съветници Илия Милушев и Пламен Узунов, огласяването на СРС-та по незавършени дела, например – срещу братята Атанас и Пламен Бобокови.

Според прокуратурата, искането за отстраняването на Гешев няма юридическа стойност. „Прокуратурата не е учудена, че служебният министър на правосъдието, изпълнявайки волята на служебния министър на МВР – Бойко Рашков, внася предложение във ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева./ПловдивПрес

Още новини по темата

Прокуратурата: Сигналът срещу Иван Гешев е политически пиар

Янаки Стоилов: Ще предложа на ВСС предсрочно да освободи Иван Гешев

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...