Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Йордан Василев: Пак ли ние в Пловдив ще бъдем извинение за изборната загуба на БСП?
Важно Градът Мнения Политика

Йордан Василев: Пак ли ние в Пловдив ще бъдем извинение за изборната загуба на БСП?

Общинският съветник Йордан Василев
Йордан Василев - председател на БСП в "Източен" и общински съветник

Галина ГЕОРГИЕВА

Няма как общинските съветници на БСП в Пловдив да бъдем извинението за изборната загуба на партията в цялата страна и чрез нас да се отвлече вниманието от изключително слабия резултат на вота на 11 юли. Това заяви пред ПловдивПрес общинският съветник и председател на БСП в „Източен“ Йордан Василев по повод думите на Костадин Паскалев, че по настояване на лидера Корнелия Нинова Изпълнителното бюро на БСП се кани да предложи за изключване червените общински съветници в Пловдив, защото са подкрепили предложението на кмета Здравко Димитров за теглене на общински заем от 40 милиона.

„ Някои другари водят кампания против цялата организация в Пловдив, може би с користни цели. Пред постовете, които са заемали, вече пише „бивши“ и явно се опитват да си върнят някакви позиции“, предположи Йордан Василев.

Той обясни, че групата на БСП в Общинския съвет е гласувала „за“ заема, защото е изпълнила решението на Градския съвет. „Решението на Градския съвет беше да подкрепим заема при определени условия. Първото беше, че ръководството на общината ще гарантира, че няма да се вдигат данъците на пловдивчани. Второто ни условие – да се сформира Обществен съвет за контрол над харченето, съставен от общински съветници, строителни експерти, архитекти, проектанти и медии. От БСП поискахме пълен отчет за разходването на парите преди тегленето на всеки пореден транш по заема. Ние не може да оставим Пловдив като заложник на битката между Иван Тотев и Здравко Димитров в ГЕРБ. Освен това, парите са за подлеза „Модър – Царевец“ и прилежащите улици, пробива под Водната палата. По-голямата част от проектите, които ще се реализират със заема, бяха залегнали в нашата програма на местните избори. Ако на някой не му е ясно – бюджетът на община Пловдив е на червено, започнат е „Модър-Царевец“ и няма как да се изпълни без заем“, коментира общинският съветник.

По думите му не може Изпълнителното бюро на БСП да се превръща в „инквизиция в партията и да се разправя с инакомислещите“. Според Йордан Василев подобни действия са опит за отвличане на вниманието от изборната загуба. „Това вреди на партията, на следващите избори може и 10% да не спечелим. БСП е само с половин процент преднина пред „Демократична България“, при следващи избори ДБ ще ни изпревари, както се случи в Пловдив. БСП трябва да отчете изборната загуба и причината да се стигне до този изключително нисък резултат. Само преди 4 години имахме 950 000 гласа, а сега сме се стопили до 365 000. Няма как ние, БСП в Пловдив, да бъдем отново извинението за изборната загуба и да се отвлича вниманието от това, което се случи през последните няколко месеца“, категоричен е Йордан Василев.

Според него загубата на БСП се дължи на всичко, което се случва през последните две години в партията. „Ние продължаваме да следваме курса „Нинова“. Уж партията се изчиства, но не става ясно от какво точно. Загубихме далечната периферия, в момента губим и близката, на следващи избори ще започнем да губим и твърдото ядро. С тези постоянни скандали показваме вътрешните проблеми, не говорим за политиките. Как да искаме хората да ни подкрепят и да ни имат доверие“, пита председателят на районната организация в „Източен“.

Според него БСП реално няма депутат от Пловдив, въпреки че от града влиза проф. Иво Христов. „ С цялото ми уважение към проф. Христов, но той е от гражданската квота, нямаме механизъм, по който да го задължим за каквото и да било. Той направи каквото можа в кампанията, организира си и лична кампания, но това не стигна. Само с неговата харизма не можем да печелим, да не забравяме, че пловдивската листа беше спусната от София“, завърши Йордан Василев./ПловдивПрес

Още новини по темата

Костадин Паскалев: Нинова иска да изключи съветниците от Пловдив, подкрепили заема

Решено: Община Пловдив тегли нов заем от 40 млн. лв.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...