Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Расте броят на жертвите на наводненията в Германия и Белгия
Важно Свят

Расте броят на жертвите на наводненията в Германия и Белгия

Германските провинции Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия са най-силно засегнати

Много загинали и разрушени цели населени места е равносметката до момента след опустошителните наводнения вчера в Западна Германия, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария. Смъртните случаи в Германия са над 120, а над 1300 са в неизвестност. Канцлерът Ангела Меркел призова за решителна битка срещу промените в климата, съобщи БНР.

Белгия обяви идния вторник за ден на траур, след като наводнения в южната и източната част на страната отнеха живота на 20 души. Други 20 все още са в неизвестност. Реката, която преминава през швейцарската столица Берн също е преляла, като дебита й е 560 кубични метра в секунда.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани при наводненията в провинциите Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия. Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн е в контакт с местните компетентни власти и е готово да окаже съдействие при необходимост.

Германските провинции Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия са най-силно засегнати. Белгия и Нидерландия също са силно пострадали, като за наводнения съобщават и в Люксембург и Швейцария.
В германския регион Арвайлер стотици хора са в неизвестност. Говорителка на местните власти заяви, че мобилните мрежи са извадени от строя, което прави невъзможно свързването с много хора. Село Шулд, с население 700 души, е почти изцяло унищожено.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща пълна подкрепа за пострадалите.

Още дъждове се очакват в региона и днес. Около 15 000 полицаи, войници и служители на аварийната служба са на място, за да подпомогнат издирването и спасяването.

Хеликоптери събират хора от покривите, а танкове почистват пътищата от паднали дървета и отломки.

Жителите на Лиеж, третата по големина градска зона в Белгия, получиха заповед да се евакуират.

Местните власти заявиха, че тези, които не могат да напуснат, трябва да се преместят на горните етажи на сградите си. Река Мьоз, която минава през града, се очаква да се повиши с още метър и половина.

В Нидерландия, в град Валкенбург, близо до границата с Белгия и Германия, наводнението наложи евакуирането на няколко домове за възрастни.

Не се съобщава за жертви, но хиляди хора в градовете по река Мьоз бяха призовани да напукат домовете си бързо.

Във връзка с наводненията президентът Румен Радев изпрати съболезнования на германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и на краля на Белгия Филип.

В писмата си до двамата държавният глава изразява надежда за скорошно възстановяване на пострадалите и за бързо преодоляване на тежките материални щети, причинени от природното бедствие./ПловдивПрес

Още новини по темата

Най-малко 70 са жертвите след бедствието в Германия и Белгия

Жертвите на наводненията в Германия станаха 42

Проливни дъждове и наводнения взеха жертви в Западна Германия

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...