Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Антон Станков: Искането на Янаки Стоилов няма да се увенчае с успех
България Важно Политика Съд и Прокуратура

Антон Станков: Искането на Янаки Стоилов няма да се увенчае с успех

Антон Станков

„Не мисля, че искането, което е внесъл правосъдният министър Янаки Стоилов, ще се увенчае с успех и то не поради някакви юридически проблеми, а по-скоро поради стабилните мнозинства във ВСС, които са видимо на страната на главния прокурор Иван Гешев.“ Това заяви пред bTV бившият правосъден министър Антон Станков.

Той обясни, че предсрочното прекратяване на мандат е единствено възможната дисциплинарна процедура по отношение на т. нар. трима големи – главният прокурор и двамата председатели на върховни съдилища, а в случая това се иска поради уронване на престижа на съдебната власт.

„За разлика от другите дисциплинарни производства, които са много подробно записани в Закона за съдебната власт, правила тук няма. ВСС има няколко избора пред себе си – първият е в едно заседание да „отупа“ въпроса и да го приключи. Вторият начин е да приеме временни правила за разглеждане на това предложение, защото такива липсват в закон. Те трябва да бъдат много аналогични с тези в дисциплинарното производство, а именно да се определят докладчици по темата, които да представят доклад пред пленума на ВСС за допустимостта на такова искане. Ако ВСС реши да приеме тази процедура и излезе с решение, че фактите от министъра на правосъдието се установяват, тогава той има право да предложи на президента да прекрати предсрочно мандата на действащия главен прокурор“, обясни Станков.

По думите му процедурата може да отнеме много време.

Той коментира и предложения от партията на Слави Трифонов кабинет. „Много се зарадвах на проектокабинета на „Има такъв народ“, защото видях млади хора, които безспорно не познавам, съжалявам, че Николай Василев го отнесе по такъв начин, но това е политиката. Нека и младите хора, които искат да влязат в политиката, знаят, че ги очакват мръсни, кални номера. Системата не се променя само с дипломите, а с качества, упоритост и ясна визия какво иска да се постигне“, каза още бившият правосъден министър.

Още

Янаки Стоилов: Ще предложа на ВСС предсрочно да освободи Иван Гешев
Прокуратурата: Сигналът срещу Иван Гешев е политически пиар
ВСС публикува доклада на Бойко Рашков срещу Иван Гешев

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...