Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Наводненията тепърва предстоят! Предупреждение от НАСА – светът ще се сблъска с явление, което ще носи големи проблеми
Важно Суматоха

Наводненията тепърва предстоят! Предупреждение от НАСА – светът ще се сблъска с явление, което ще носи големи проблеми

Дори сега много градове в Съединените щати имат основен проблем с приливите, но експертите на НАСА прогнозират, че до средата на 2030 г. ще има още по-големи проблеми поради повишаването на морското равнище и лунния цикъл.

Според ново изследване след 10 години ще започнат наводненията, които ще се появяват периодично всеки месец, два или повече, в зависимост от положението на Луната, Земята и Слънцето, съобщава „Сърбия Данас“.

Когато Луната, Земята и Слънцето са във връзка помежду си, тяхното гравитационно привличане действа върху океаните, така че градовете в близост до водата скоро могат да се сблъскат с наводнения, които се случват през ден, според експерти от НАСА.

„Ниско разположените райони в близост до морето са все по-застрашени от наводнение и това положение само ще се влоши. Комбинацията от гравитационното привличане на Луната, повишаването на морското равнище и изменението на климата ще доведе до още по-голямо наводнение край бреговете на Съединените щати и по света“, казва Бил Нелсън, изпълнителен директор на НАСА.

Как Луната влияе на морското равнище

Отговорът се крие в добре познатия научен феномен, че Луната преминава през цикъл от малки промени в своята орбита на всеки 18,6 години, наречен лунно затъмнение. Това явление се наблюдава за първи път през 1728г.

Луната повлиява ежедневно приливите и отливите, но влиянието на нейните гравитационни сили не е равно всяка година, тъй като за период от 18,6 години орбитата променя своето положение спрямо Земята. Следователно такива промени се отразяват в приливите и отливите.

През първата половина на този цикъл Луната причинява прилив, който е по-нисък от средния и прилив, който е по-висок от средния.

През втората половина приливът се повишава и отливът намалява.

Благодарение на такъв лунен цикъл, който продължава 18,6 години, няма повишаване на морското равнище, освен ако няма някои „промени“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...