Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Няма да хвърляме ваксини с изтекла годност, даряваме над 170 хил. дози на Батун
COVID-19 България Важно Здраве

Няма да хвърляме ваксини с изтекла годност, даряваме над 170 хил. дози на Батун

Богдан Кирилов

Около 20 000 дози са с изтичащ срок на годност до края на месец юли. Страната ни ще дари 172 500 дози от ваксините на Бутан, има решение на Министерстки съвет. Има преговори с редица държави като Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово, така че се очаква и друго решение за дарение. Това заяви в ефира на Нова телевизия Богдан Кирилов – директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„В никакъв случай не може да се твърди, че ще се стигне до масово унищожаване на ваксини, които са налични в страната. На този етап има единствено единични случаи на изхвърлени ваксини.  Важно е да отбележим, че при многодозовите флакони винаги има загуби. Една част от дозите не могат да бъдат реализирани. Когато напредна кампанията и има много ваксинационни пунктове, много участващи медицински екипи, а желанието на хората е по-ниско, това създава предпоставка за загуба на дози“, коментира още той.

По думите на Кирилов от началото на юни до този момент на седмична база се поставят между 60 и 70 000 дози у нас.

Той е категоричен, че е важно в следващите седмици да бъде постигнато максимално ниво на ваксиниране. „Създадена е организация, ваксинационните пунктове могат да поставят по 40 – 50 000 дози на ден. Така че всичко зависи от желанието на хората“, коментира Кирилов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...