Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Почитаме Света Великомъченица Марина
България Важно Култура Празникът

Почитаме Света Великомъченица Марина

Света Марина
Света Марина

Православната църква почита днес Света Великомъченица Марина. Тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска.

От малка тя е възпитавана от баща си в идолопоклонничество, но решила да приеме християнството и да се покръсти. Пръв неин гонител станал самият й баща.

Когато Марина е на 16 години, управителят на източните римски провинции Олимврий я подлага на тежки мъчения за това, че не искала да се откаже от вярата си.

Неочаквано Олимврий решил да удави Марина и хвърлил девойката с камък на врата във водата. Тогава тя отново започнала да се моли да бъде покръстена и изведнъж веригите около врата й се разкъсали и тайнствена светлина окъпала младото момиче.

Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт и посечена с меч.

В народния календар денят на Света Марина е известен като Маринден. Това е един от трите най-горещи дни през годината – 15, 16 и 17 юли. Затова им казвали горещници и се празнували в чест на огнената слънчева стихия.

В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата й ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст.

Празникът на светицата е в третия ден от т.нар. горещници. Дните са посветени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян. Най-строго се почитат първият и третият горещник. Знае се, че каквото и да се изработи в тези дни, ще изгори, а жените не се захващат с никакви ръкоделия.

На 17 юли се пали жив огън, който се прескача за здраве. От него всеки взема, за да запали домашното огнище. Казват, че през тези дни и от най-засъхналите корита бликва вода и който се окъпе в тази топла вода, няма да боледува през цялата година. Започват седенките, изпълнени с магии за любов.

Света Марина се приема като покровителка и на брака.

Имен ден празнуват Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марин, Марчо.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...