Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Янаки Стоилов: Няма големи шансове този състав на ВСС да освободи Гешев
България Важно Съд и Прокуратура

Янаки Стоилов: Няма големи шансове този състав на ВСС да освободи Гешев

Янаки Стоилов

„Не смятам, че шансовете са големи този състав на ВСС да освободи главния прокурор“. Това заяви пред БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов и допълни, че това поставя на изпитание членовете на ВСС да покажат дали са смостоятелни, а взетото от Висшия съдебен съвет институционално решение – каквото и да е то, той трябва да го приеме. „Какви мотиви и коментари имам е личен въпрос“, каза още Стоилов.

„Институционално това решение в едната или в другата посока може да бъде само алтернативно. В случая, по отношение на висшите ръководители, ние нямаме степенуване на нарушенията, както е за останалите магистрати и ръководители, да има да речем порицание или някаква друга санкция, която да кажа – да, има някакви нарушения, но те може би не са в толкова голяма степен. Така че за тримата открояващи се ръководители в съдебната власт решението е алтернативно“, коментира служебният министър на правосъдието.

„Единствен ВСС може да се произнесе с решение. Даже неговото решение не е крайно, тъй като ако той потвърди това предложение, то вече трябва да стигне до президента, който издава указа както за назначаване, така и за освобождаване на главния прокурор“, уточни Стоилов.

Той обясни още, че не е посредник на вътрешния министър и не е в йерархични отношения с него. В средата на седмица е получил официално самото искане от страна на министъра на вътрешните работи.

„Изправен съм пред алтернативата или то да стои при мене, или да го представя на ВСС. Заедно с представянето на ВСС сметнал съм, че трябва да се извадят основните мотиви, без да се визират самите факти в придружаващата информация“, уточни Стоилов.

Той обърна внимание, че не е съдия, но е единственият министър, който пряко работи със съдебната власт чрез ВСС.

„Аз не съм се опитвал да препредавам информацията, която е предадена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Посочил съм няколко основания, за които се съдържат позовавания в информацията на вътрешния министър, тя е около 10 страници, но със 100 страници приложения, които проследяват множество от събитията, развили се през миналата година – летните и есенните месеци“, обясни Стоилов.

„Трябва да е ясно, че сме изправени пред една преценка, която съответства на основание на Конституцията, защото Конституцията наред с обективните причини, които могат да доведат до оставка на магистрати, включително на ръководителите във ВСС допуска две други основания – едното е, ако бъде извършено престъпление, а другото е, ако има тежко нарушение или системно неизпълнение на техните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Тази преценка е колкото правна, толкова и морална. Ние не сме изправени пред някакво формално юридическо съответствие“, допълни Стоилов.

По думите му, в информацията, изпратена от вътрешния министър има и твърдения за извършени престъпления, позоваване на няколко текста от НК.

„Става дума за тенденциозно използване на информация, добита със СРС и разбира се, също избирателно. За това, че не се вижда един и същ критерий, когато трябва да се оценяват действия или бездействия на лица, които заемат висши позиции, за злоупотреба с правомощие за бюро на защита на свидетелите, които са ангажирани в претърсване и изземване. Задачата е ВСС да се произнесе по тези въпроси“, заяви служебният правосъден министър.

Още

Янаки Стоилов: Ще предложа на ВСС предсрочно да освободи Иван Гешев
Прокуратурата: Сигналът срещу Иван Гешев е политически пиар
ВСС публикува доклада на Бойко Рашков срещу Иван Гешев
Антон Станков: Искането на Янаки Стоилов няма да се увенчае с успех

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...