Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Малко пловдивчани почетоха Апостола. Юлия Друмева: Всеки може да потърси Левски в себе си СНИМКИ
Градът Пловдив Случка на деня

Малко пловдивчани почетоха Апостола. Юлия Друмева: Всеки може да потърси Левски в себе си СНИМКИ

Малко хора дойдоха на паметника на Левски в подножието на Бунарджика

Малко пловдивчани дойдоха на паметника на Васил Левски на Бунарджика, за да почетат 184 години от рождението на Апостола.

За първа година словото бе произнесено от учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства  Юлия Друмева и Матю Бецински, а водещ бе актьорът от Драматичен театър Пловдив Ивайло Христов.

Юлия Друмева и Матю Бецински

„За кого носиш, момне ле, таз тънка снага“, попита Матю Бецински в началото. „Нося я нося, байно ле за черната земя“, отговори Юлия Дрпумева. Момичето  призна, че й е било трудно да подготви слово за Апостола.

„Като един 17-годишен съвременен човек мога да изрицитирам уроците по история, но това едва ли има смисъл. В днешно време хората се интересуват от далеч по-злободневни неща, защото историята е минало, а миналото няма да се върне , нали? Повечето мои връстници знаят за Левски. Искам да потърся Левски в себе си, да намеря неговата чистота, устойчивост, любов, непреклонност и сила на духа“, сподели Юлия Друмева.

Тя припомни, че в тефтерчето на Апостола намираме бележка, на която пише „Народе???“ . “ Той е записил и много мисли за смъртта, паметта, доверието и липсата му – все неща, които са валидни и до днес. Хубаво е човек да си припомня какви хора са  обичали България и са се погрижили да я виждаме такава, каквато е днес. Нека ние, младите хора на България, да намерим по едно негово качество, да го съхраним и развиваме. Най-голямото богатство на един народ са неговите хора. Всеки може да потърси един Васил Левски в себе си“, развълнувано каза момичето.

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметовете на Пловдив Величко Родопски и арх. Невена Балчева, както и зам.-кметовете на  „Тракия“ Веселина Стоянова, на „Южен“ Атанаска Тунтова и на „Северен“  Красимир Асенов бяха сред присъстващите. На пловдивчани направи впечатление, че от Областната управа не бяха изпратили венец.

По традиция в церемонията се включиха и представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски“ и комитет „Родолюбие“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...