Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев в Карлово: Настана времето да сбъднем мечтаната република на Левски
България Важно Карлово Регион

Радев в Карлово: Настана времето да сбъднем мечтаната република на Левски

Румен Радев

Настана моментът ние да обърнем времето – да участваме в общото дело да си върнем държавата и да отстояваме свободата, без която няма достойнство. Настана време да сбъднем мечтаната република на Левски. Това заяви в словото си президентът Румен Радев в Карлово.

В родния град на Апостола на свободата се проведе кулминацията в чест на 184 години от рождението му. На тържествената заря-проверка присъстваха държавният глава, министърът на културата, кметът на Карлово, бъдещи депутати, общински съветници, жители и гости на Карлово.

Президентът и върховен главнокомандващ на българската армия Румен Радев посрещна представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада, а приветствие към жители и гости на Карлово произнесе кметът на града д-р Емил Кабаиванов.

Д-р Емил Кабаиванов

„Разказът за Левски има всяка едно поколение, необходим е на всяко поколение, защото чрез него всички наши предшественици са се измервали с моралния ръст на Левски, търсили са опора в неговите идеали. Разказът за Левски днес трябва да го продължим в разговора за България. Три десетилетия започваме и не можем да го продължим. Този разговор не може да се проведе в парламентарната зала, за този разговор социалните мрежи също не са достатъчни. Те могат да ни помогнат, но не могат да заменят живия разказ за България. Ние трябва да намерим сили, времето го изисква, паметта на Апостола го изисква. От този разговор ще произлезе голямата цел, която българската нация трябва да преследва“, призова кметът на Карлово.

„На днешната дата в Карлово се ражда Васил Иванов Кунчев – безправен българин, поданик на Османската империя, който ще проправи пътя към свободата на всички нас. Днес името му носят селища, улици и булеварди, клубове и награди. Васил Левски е месията на националната ни революция, той е неин вдъхновител и мъченик, заяви в словото си президентът Румен Радев.

Той подчерта, че са важни са духът и кредото на Апостола. „Но те не живеят в паметниците, тях ние поддържаме живи и те нас живи поддържат. Дълги години времето нас обръщаше – търпяхме, понасяхме, емигрирахме и се завръщахме, за да си тръгнем отново. Дълги години отбелязвахме Апостола като недостижим еталон“, каза държавният глава.

„Сега съзряваме – прозряхме примирението си и вече много българи съзнаха, че дела трябват, а не думи. Настана моментът ние да обърнем времето – да участваме в общото дело да си върнем държавата и да отстояваме свободата, без която няма достойнство. Настана време да сбъднем мечтаната република на Левски, категоричен бе Румен Радев.

Честването завърши с тържествена заря за годишнината от рождението на Апостола./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...