Новини от Пловдив » България » България » Спокойно, няма да останем без власт
България Важно Мнения Политика Разбор Съботен цикъл

Спокойно, няма да останем без власт

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Седмичен цикъл

Малко се притеснявам да не ни причислите към тези, които пред медиите, питат кучета и октоподи прорицатели кой ще спечели  мач от голямото футболно първенство. Те знаят за какво го правят. Ние какво, аз отдавна съм наясно, че каквото и да кажеш, който и да го каже, тези на които е казано, го тълкуват според собствените си нагласи.

Нямам под ръка октоподи прорицатели, но имам приятели, чието мислене ми е интересно  и ми е любопитно да ги питам за мнението им по нашумял политически или житейски проблем.

Мисля, че ако имате дарбата на Соломон, който според преданието е разбирал езиците на животните, ще се съгласите, че и котките, които се дърлят на покрива, спорят ще имаме правителство, сглобено от Слави Трифонов или няма да имаме. Това само го предполагам, пазил ме Господ да се правя на Соломон при нашите обругавани психиатрии.

Селският според мене мъдрец се съгласи да умуваме по темата, но в хоремага/хоремаг се наричаха по селата кръчмите по времето на соца/ и след 6 часа надвечер, по хлад. Другото условие беше да е налична голяма бутилка вино и голяма бутилка лимонада.  Селският римейк на класическия Сократ не е променил вкусовите си навици от времето на далечната си младост.

Ти да не би да си се уплашил, че ще останем без власт, надсмя се на въпроса ми човекът, след което отпи няколко глътки разредено с лимонада вино. Без хляб може да останем, но без власт – никога, вдигна показалец той. Всичките тези, които правят партии и се записват в тези партии, ходят по събрания и по изборни комисии, го правят според него от мерак по властта.

И този мерак бил толкова силен, колкото бил силен меракът на някогашния редовен войник по младата му булка, останала сама на село, докато той си отслужи службата. Все в акъла му била. После селският уточни, че тях на времето ги женели преди да ги вземат в казармата.

То и властта била като младата булка, все някой от многото мераклии щял да се докопа до нея. А за нас по-важно от това кой ще седне на креслото с герба зад гърба си, било да не ни слънчасат доматите и да не се маноса лозето ни. Толкова от „великата шаечна правда“, ако се позовем на класиците.

Другият ми приятел е учен с много признати трудове и много титли, но на мен ми е по-интересен в неформалните разговори. Където с вродена лекота превежда на изтънчен интелигентски език пиперливия каруцарски хумор. Дори и по скайп.

Ти да не би да си очаквал политическият проект на Слави Трифонов да е от най-интелигентните политически проекти, попита ме той. Според него политическите виждания на г-н Трифонов по качеството си съответстват на качествата на скечовете, които толкова години се разиграват в неговото  шоу.

Тези скечове определено се базират на това, което става между краката, а не между ушите на човека, казва моят приятел с научните титли. И обяснява, че това е така, защото към разсъжденията за това, което става между ушите на човека, могат да проявят интерес съсвесм, съвсем малък процент от населяващите територията на родината ни. Докато другото е интересно на всички и по тази тема няма никакви малцинства.

Така едно начинание, особено рекламирано по западному като шоу, става супер популярно. А хората, запленени от този тип шоу, са първично убедени, че който ги разсмива добре, ще може и да ги управлява добре.

Тези, които са предвидили, че политическите действия на Слави Трифонов няма да се отличават по качество от скечовете му,  не са гласували за него. За него са гласували тези, които са мислили, че с политическите си начинания ще ги кефи така, както го прави с все по-измъчения от напредналата си възраст, но все по-разбираем за тях хумор. Това каза моят учен приятел.

Според него всички напъни на мераклиите за власт, представящи се като политически сили, да вкарат в нормите и приличието според тях на парламентаризма политическите скечове на Слави, наричан вече г-н Трифонов, ще огорчат силно неговите избиратели. А той имал поне още толкова потенциално такива и сред гласувалите за други партии и най-вече сред негласувалите.

Изглежда, че след хербаризирания монарх и другите преживени от нас политически нелепости, ще трябва да се мине и през този етап, каза моят човек.

И посочи като нещо положително това, че като падна от коня и се озова между горната и долната земя, Бойко Борисов, като първи порив за спасение, се зае сам да прави скечове. Политически! За да се опита да върне вниманието към себе си! При Слави, смислени или не до там, тези неща ги правят професионалисти. Бойко Борисов е аматьор в напреднала възраст, никакъв шанса да се професионализира.

На въпроса ми какво ще каже за новопоявилите се  партии и коалиции, които се бяха  запътили към НС, ученото старо момче ми отговори неочаквано. Автомобилистите, каза той, са по-умни от политиците. Те не допускали в общо автомобилно състезание модерни коли и ретромашини. Защото времето ги е направило несъвместими!

Не, че ретро идеите в политиката нямали смисъл, но…Масовият избирател гласува така, както му е внушено от медиите. Те, медиите, обикновено не се интересуват от политиците, заели се да разчистят затрупаната с пропагандни клишета почтеност и да я покажат на…  Жадуващите справедливост избиратели. Но забележете, жадуват я тази справедливост като подарък от някого! За медиите е по-интересна борбата между тези на по-предни позиции партии и политици. Те и си плащат по-щедро за политическата реклама.

Където е минала пропагандата, разумът е почти безсилен. Изместен е някъде встрани, маргинализиран е, каза моят човек. Но каза още, че подкрепя казаното от селския мъдрец, че без власт няма да останем. А дали тя ще се направлява в действията си от ставащото между ушите на парламентарния избраник, или ще е под диктовката на промъкналия се в него през джоба му дявол, както се изрази наскоро папата, предстои да видим.

Ученият само се усмихна на притеснението ми, че е възможно да бъдем сравнявани с дресьорите на жвотинки  прорицатели.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...