Quantcast
Новини Пловдив » България » Стефан Янев: Почти всички партии се опитаха да купуват гласове
България Важно Политика

Стефан Янев: Почти всички партии се опитаха да купуват гласове

Стефан Янев

Почти всички партии са се опитали да купуват гласове за парламентарните избори. Това заяви в интервю за bTV служебният министър-председател Стефан Янев. Той не посочи имена и не пожела да коментира защо преди вота служебният вътрешен министър Бойко рашков спомена само ГЕРБ.

Според Янев служебното правителство се е справило добре с организацията на вота. Премиерът твърди, че изборите са били честни, а избирателите са имали възможност да покажат на критиците на машинния вот, че са достатъчно интелигентни, за да се справят с този вид гласуване.

Той заяви, че не е получавал покана да оглави редовен кабинет. Бих могъл да бъда премиер на редовен кабинет, но не на всяка цена, допълни Янев.

Най-интересният момент е какво е състоянието на държавата след изборите, каква е обстановката. Мнозинството от българските граждани не отидоха до урните, защото партиите трябва да намерят начин техните послания да стигат до гражданите. За съжаление, аз не видях да се случи този диалог, напротив, резултатът, че голяма част от гражданите не отидоха до урните, най-вероятно се дължи точно на това, заяви Янев

Служебният премиер каза още, че оценката за работата на главния прокурор Иван Гешев са я дали хората миналата година по време на протестите. По думите му тяхната оценка не е променена.
„Хората искат оставката му, искат поведение на прокуратурата по начин, по който да бъде възстановена справедливостта в държавата. В мотивите на министър Рашков, представени на министър Стоилов, има достатъчно данни, без да съм юрист – дават основание да се търси такъв вид поведение“, каза Янев.
По думите му искането идва сега, защото вече има готов доказателствен материал.

Служебният премиер посочи, че в момента Висшият съдебен съвет е на ход да прецени дали аргументите имат правна тежест. Уронването на престижа на българската прокуратура е сериозен аргумент, предполагам, че ВСС ще се произнесе. За мен е важно това да се случи в рамките на установените правила и рамките на закона, допълни служебният премиер.

Янев коментира още, че според него работата на служебния кабинет не е повлияла на изборния резултат на ГЕРБ.
„И с действията си, и с поведението си сме показали, че действаме надпартийно, в рамките на закона. В този смисъл, ако приемем, че има обвинение за работата на отделните министри, че те са действали пристрастно в полза или против някоя партия, аз го отдавам на нормалното политическо говорене в предизборна обстановка“, посочи той.

Министър-председателят призова парламентарно представените партии за диалог и намиране на формула за управление, защото българският гласоподавател е уморен от избори.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...