Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Черна статистика: 125 загинали по пътищата на България за два месеца и половина
България Важно

Черна статистика: 125 загинали по пътищата на България за два месеца и половина

Тежка катастрофа затвори Кресненското дефиле преди дни

Пандемия от тежки пътнотранспортни произшествия през през последните два месеца и половина. От началото на май има 125 загинали по пътищата на България, което е с 40 души повече спрямо същия период от миналата година.Това заяви пред bTV експертът Богдан Милчев, директор на Института за пътна безопасност и бивш директор на КАТ-София.

АМ „Тракия“ е една изключително опасна магистрала и това се дължи, освен че е стара и още на проектно ниво има доста допуснати грешки, но и на това, че България продължава да бъде единствената страна в ЕС, в която максимално разрешената скорост по магистралите е 140 км/ч. По нашите магистрали масово се кара със 180 км/ч и въпреки това пътната полиция не контролира движението, добави той.

Според Милчев друг сериозен проблем на АМ „Тракия“ е поддръжката ѝ. Анализ на Института за пътна безопасност показва, че политическата нестабилност също е един от факторите, защото „държавните експерти абдикират да работят в политическа нестабилност, те се снишават и изчакват да се преориентират. Експертът коментира и тежката катастрофа с непълнолетни край Сатовча. Автомобилът е шофиран от 17-годишно момиче с шофьорска книжка издадена в САЩ.

Законът казва две неща: първо, в него е посочено на каква възраст каква категория автомобил можеш да управляваш. В случая такъв автомобил може да се управлява след 18-годишна възраст. Следващото нещо, което е посочено е, че български граждани могат да управляват с чуждестранно свидетелство, извън ЕС, до три месеца от влизането в страната, обясни Милчев. Той допълни, че в тази ситуация водачът няма 18 г. и не може да управлява автомобил от тази категория./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...