Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Богдан Кирилов: 20 хил. дози „АстраЗенека“ може да се изхвърлят
COVID-19 България Важно Здраве

Богдан Кирилов: 20 хил. дози „АстраЗенека“ може да се изхвърлят

Богдан Кирилов

20 хил. дози от ваксината „АстраЗенека“ са с изтичащ срок на годност през юли. За тях има опасност да бъдат изхвърлени. Това заяви в ефира на bTV Богдан Кирилов – директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той припомни, че има решение на Министерски съвет за дарение на 172 500 дози ваксини на Бутан. „Обмислят се механизми за дарения и на Северна Македония“, допълни Кириов.

„Важното е в следващите месеци за всички количества, които са в повече в ЕС, да се намери механизъм за дарение и препродажба“, коментира още шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той призна, че сме на последно място в Европейския съюз по брой поставени ваксини, а причината в момента е липсата на интерес от страна на населението.

Водят се и разговори с Европейската комисия за регулиране на доставките през следващите месеци съобразно интереса към ваксинацията у нас.

На въпроса ще има ли нужда от трета доза ваксина Богданов отговори: Провеждат се редица изпитвания. Първите резултати се очакват в средата на август. Наблюдава се тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен.

Още

Проф. Христова: Делта вариантът ще доминира у нас до месец и половона

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...