Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Кунчев: Българите, идващи от „червена зона“, могат да си направят PCR тест и у нас
COVID-19 България Важно Здраве

Доц. Кунчев: Българите, идващи от „червена зона“, могат да си направят PCR тест и у нас

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

Влизащите българи от „червена зона“ ще могат да си направят PCR тест и у нас в рамките на 24 часа. Ако той е отрицателен, 10-дневната карантина отпада. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг относно новите мерки за пристигане от чужбина у нас.

От днес българските граждани, които пристигат от държава, попадаща в „червена зона“ за COVID-19, трябва да представят пред граничния здравен контрол отрицателен PCR, направен до 72 ч.

Българските граждани, влизащи в страната е по-добре да имат предварително направени изследвания, но за тези които нямат, ние изискваме PCR, ако нямат, те се поставят под карантина за 10 дни. В случай, че го направят веднага след влизането и изпратят по електронен път съответния документ, то директорът на РЗИ отменя карантината, уточни главният държавен здравен инспектор.

Потокът от пристигащи граждани е висок, натискът на границите през юли и август ще е огромен. Изискванията са минимални, а мерките съразмерни в сравнение с другите държави. „Червените зони“ са с най-висок риск от внос на вариантите, които са опасни и не искаме да допускаме разпространението им“, каза още доц. Кунчев.

Относно Делта вариантът на вируса доц. Кунчев заяви, че може да очакваме повишаване на процента на заразени с този щам.

„Вълна през септември и октомври е оптимистичният вариант. В момента сме в най-добрата ситуация, която няма да се задържи за дълго. Скоро ни очаква ръст, но ако постигнем ваксинационните нива, то вълната ще бъде лека, ако не ще повторим сцените от Кипър и Испания“, съобщи главният държавен здравен инспектор.

Експертът обясни, че ваксинираните също ще се наложи да се подложат на тест, защото може да са преносители и това ще ни гарантира, че няма да има разпространение на нови варианти на вируса в страната.

Той припомни, че страните в „червена зона“ засега са Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирланидия, Кралство Испания и Кувейт. /ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...