Quantcast
Новини Пловдив » Общество » Наемателка на Жилфонд отказва да освободи жилището си в „Столипиново“ при дълг от над 7000 лв.
Общество Пловдив Съд и Прокуратура

Наемателка на Жилфонд отказва да освободи жилището си в „Столипиново“ при дълг от над 7000 лв.

Блоковете в "Столипиново", известни като Соколите.
Блоковете в "Столипиново", известни като Соколите.

Ваня ДРАГАНОВА

Наемателка на Жилфонд отказва да освободи жилището си в „Столипиново“, въпреки че е  натрупала дълг към Община Пловдив от над 7000 лв., и оспорва заповедта на кмета на „Източен“ за изземане на имота. Жената е настанена в блок 4005 на т. нар. Соколи през 1998 г. Към 29 май 2020 г. дължи  3835,23 лв. за наем, което означава, че не е плащала над 110 месеца, и има и задължения за консумативи в размер на 3296,55 лв. На тази дата тя е уведомена, че ако не се издължи, ще бъде издадена заповед за прекратяване на наемното правоотношение. Дългът не е погасен и на 17 септември м. г. Иван Стоянов издава заповед за прекратяване на договора.

Тази заповед е оспорена от наемателката пред Пловдивския административен съд, пред който тя изтъква, че на 6 октомври м. г. е сключила споразумение с Жилфонд да заплати дължимите наем и такса битови отпадъци заедно със законните лихви в общ размер на 2821 лв. разсрочено, както и да погасява текущите месечни задължения за ползване на общинското жилище. „Сключеното на 06.10.2020 г. споразумение между жалбоподателката и ОП „Жилфонд“ не представлява правно основание за ползване на общинския имот, защото това споразумение урежда единствено погасяването на вече възникнали  задължения за неплатени наеми и консумативи по прекратения договор за наем, както и задължението за плащане на обезщетение за продължаващото ползване на общинското жилище след прекратяването на договора за наем. Това споразумение не представлява нов договор за наем“, гласят мотивите на съда, с които жалбата е отхвърлена.

Решението не е окончателно  и подлежи на обжалване пред ВАС.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...