Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Николай Витанов: Честито на дебелите кратуни! Делта вариантът се закрепи в България
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Николай Витанов: Честито на дебелите кратуни! Делта вариантът се закрепи в България

проф. Николай Витанов

Проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 19 юли 2021 г.

„Днес имам два вида новини. Най-напред – честито на всички дебели кратуни. С вашите героични усилия и помощ, делта вариантът на вируса се закрепи в България“, пише той във Фейсбук.

„Оттук нататък си поемаме полека по пътя на западна Европа и както си знаем, теорийките ви за косматия българин, дето вирус не го лови и ваксинация не му трябва, ще изтекат в тоалетната. За четвърти път едната и за първи път – другата, предупреждава математикът на закрития COVID-щаб.

Според него хубавата новина е, че делта вариантът има още доста да се бори. „Тъй, че лятото ще продъллжава да е спокойно още известно време. Картата днес е почти зелена, което показва, че обстановката още е спокойна“, допълва той.

По думите му пак ще погледнем точката на шарана и пак ще го изтървем.

„Базовото репродуктивно число днес е 1.029. Забелязахте ли нещо? Над 1 е. Тази седмица се очаква да падне под 1, но съвместните усилия на делта варианта на вируса и подпомагащите го дебели кратуни дават резултат, както виждате. Ще направим опит да паднем под 7500 активни случая, но движението надолу към 7 000 вече ще е трудно.

Индикаторите за смяна на тренда все още имат ниски стойности. Тоест, който е на почивка, ще си я изкара без проблеми. Започват стойностите обаче полека да растат навсякъде в страната. Има доста да понарастнат обаче, преди да бия тревога. Тъй, че карайте се спокойно работата и си почивайте спокойно. В София и по морето обстановката е спокойна. Ако има нещо, ще сигнализирам.

Това е засега. Лека работа, приятна почивка и нека вируса да ви заобикаля.“, завършва проф. Витанов./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

  • Медиците от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ са направили всичко възможно да помогнат на пациентите си, съобразявайки се със условностите на здравната ни система. 53%
  • Медиците от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ са в нарушение. 35%
  • Констатациите са резултат от недофинансираната здравна система у нас. 12%

Зареждане ... Зареждане ...