Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Шпионски скандал: 50 000 журналисти, политици и адвокати следени чрез израелски софтуер
Важно Свят

Шпионски скандал: 50 000 журналисти, политици и адвокати следени чрез израелски софтуер

Снимката е илюстративна

Нов шпионски скандал разтърси света. Международно разследване разкрива как тайни служби по света са следили над 50 000 номера, сред които на журналисти и политици. За целта е използван специален израелски софтуер – „Пегас“, който би трябвало да е насочен срещу терористи и криминални групи.
Сред подслушваните са 180 журналисти, 13 политически лидери, юристи, дипломати, активисти. Разкритието е на международен екип от журналисти, сред които са американският „Вашингтон пост“, британският „Гардиън“ и германските „Зюддойче Цайтунг“ и „Ве де ре“, както и неправителствени организации.

В списъка са номерата на репортери и редактори от големи издания като „Файненшъл таймс“, френското издание „Монд“, Си Ен Ен, Агенция Франспрес, както и на журналисти от Унгария, Мексико и Азербайджан.

Какво представлява „Пегас“?

Програмата е разработена от израелска корпорация на име NSO Груп. Софтуерът се използва предимно за следене на хора и престъпници в подземния свят. „Пегас“, прониква както в айфон, така и в смартфони с Андроид. Това, което прави „Пегас“, е да зарази телефоните и позволява на операторите да теглят съобщения, снимки и имейли, както и да записват входящи и изходящи разговори.

Чрез „Пегас“ дори микрофонът на мобилния телефон може да се включи и да се използва за подслушване. Наличието на телефонни номера в изтеклите документи не означава на 100%, че тези хора са били следени, но журналисти отбелязват, че щом фигурират в базата данни поне са били набелязани.

От британския „Гардиън“ посочват, че в следващите дни ще публикуват имена на засегнатите лица.Сред тях има стотици бизнесмени, религиозни фигури, академици, служители в НПО-та, държавни служители, сред които министри, президенти и премиери. В списъка фигурират и имената на близки членове на семейството на лидер на държава.

От NSO определят разкритията като фалшиви, но в същото време казват, че продължават да разследват всички сигнали за потенциална злоупотреба с техния софтуер.

Компанията продава този софтуер само на военни сили, местни власти и правителствени агенции за следене. Знае се, че имат 40 държави клиенти, но не и кои са те. Според информацията от NSO всеки техен клиент се проверява дали спазва човешките права и чак тогава им се разрешава да използват „Пегас“.

„Държава след държава са използвали софтуера срещу хора, срещу които никога не би трябвало да го използват. В списъка са номерата на репортери от едни от най-престижните издания в света. Някои от тях разясняват и как точно работи този софтуер“, споделя репортерът от Washington post Крейг Тимбърг.

„Те могат да получат достъп до всяко съoбщение, което сте изпратили или получили, до всяко видео или снимка. Те могат дори да пуснат микрофона на телефона ви и да подслушват. Те могат да включат камерата ви, да видят локацията. И то без да знаете“, алармира разследващият репортер от Guardian Дейвид Пег./ПловдивПрес.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...