Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Янаки Стоилов: Ако ВСС не отстрани Гешев, ще се обърна към новото НС
България Важно Политика Съд и Прокуратура

Янаки Стоилов: Ако ВСС не отстрани Гешев, ще се обърна към новото НС

Янаки Стоилов

„Ще се обърна към членовете на новоизбрания парламент, ако тази процедура във ВСС не приключи с резултат в съответствие към внесеното от мен предложение (за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев). Мисля, че самият парламент трябва да се заеме с темата, но не просто да се говорят общи неща за конституционни реформи, а с конкретни действия“. Това заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов в „Лице в лице“.

Според когото Народното събрание трябва да поиска изслушване на Гешев и негов доклад по въпроси, които да са свързани с мотивите за искането за неговото отстраняване – системно неизпълнение на служебни задължения и уронване на престижа на съдебната власт. „Ако се поставят конкретни въпроси със срок, Гешев ще трябва да изготви доклад по тях“, смята Стоилов.

Все пак той се надява, че членовете на ВСС ще покажат самостоятелност и ще отстранят Гешев. В противен случай общественото недоволство ще се насочи към тях, смята Стоилов, който е категоричен, че неговите действия не са намеса, която компрометира независимостта на съдебната власт, тъй като решението няма да е негово, а на ВСС.

Както доказателство за уронването на престижа на съдебната власт, служебният правосъден министър посочи проучвания на общественото мнение, според които прокуратурата се ползва с „едва 12-13% подкрепа, а над 50% искат оставката на главния прокурор“.

Мотивите за искането на предсрочното освобождаване на Гешев са изведени от информацията, която е предоставил министърът на вътрешните работи. Става дума за действия, които в редица случаи се разминават с изискването за непредубеденост и безпристрастност, заяви Стоилов и даде пример: Нееднаквото отношение към двамата акционери на една фалирала банка, на единия се търси отговорност, а от другия – не избирателното разпространяване на записи от СРС-та и злоупотребата, Бюрото за защита на свидетели в полицейски акции, което е в противоречие с функциите му“.

„По част от данните може да се води дискусия от страна на прокуратурата, но те не могат да бъдат подминати. Има данни за извършени престъпления в информацията на Рашков“, заяви Стоилов, но не поиска да уточни какви са тези престъпления.

„Не е необходимо да уличим Гешев в престъпление, за да го видим дали е пригоден своя пост, а и разследването на престъпление на обвинител №1 ще бъде пак водено от прокуратурата“, категоричен е служебният министър.

Той коментира и искането за закриване на Специализирания съд. Според Янаки Стоилов вместо такъв съд трябва да бъдат създадени специализирани отделения към окръжните и апелативните съдилища, които са достатъчно всеобхватни като дейност, но и същевременно извън местното влияние.

„Прокуратурата трябва да остане в съдебната власт и искам да покажа, че в Конституцията има лостове за контрола й“, каза служебният правосъден министър. Според него изваждането на обвинението от съдебната система ще доведе до критики от Европа и ще го направи още по-уязвимо за влияния, а пък прекият избор на главен прокурор още повече ще политизира тази позиция.

Още

Янаки Стоилов: Ще предложа на ВСС предсрочно да освободи Иван Гешев
Радев: Оставката на Гешев ще бъде в полза на гражданското общество

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...