Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Антителата срещу COVID-19 се запазват най-малко 9 месеца след инфекцията
COVID-19 Важно Здраве Свят

Антителата срещу COVID-19 се запазват най-малко 9 месеца след инфекцията

COVID-19

Антителата срещу коронавирусна инфекция се запазват най-малко девет месеца след заразяването, предаде ДПА, позовавайки се на изследване на специалисти от лондонския Импириъл колидж и университета на Падуа в Италия.

Нивата на антителата „остават високи“ независимо дали заразеното лице е развило симптоми на COVID-19 – заболяването, причинено от новия коронавирус, предава БТА.

До този извод са стигнали изследователите, след като са тествали пациенти в Северна Италия – един от най-тежко засегнатите региони в началото на пандемията.

„По-голямата част от инфекциите с вируса SARS-CoV-2, независимо от появата на симптомите, развиват антитела“, според изследването, публикувано в сп. „Нейчър къмюникейшънс“.

Около 3000 жители на Во – град в Северна Италия, затворен от италианската армия в началото на 2020 г. след откриването на първите случаи на локално предаване на вируса в Европа, са били тествани за антитела през май същата година и отново през ноември.

Към края на миналата година „откриваеми нива на антитела“ са отчетени при 98,8 процента от хората, които са се заразили с вируса през февруари или март.

От екипа отбелязват, че са открили дори случаи на повишаване на нивата на антитела, което предполага „потенциални повторни инфекции“ и възможно „укрепване на имунната система“.

Повечето оценки, включително на производителите, предполагат, че ваксините срещу коронавируса осигуряват поне шест до осем месеца имунитет срещу по-стари варианти, въпреки че изследване на Вашингтонския университет, публикувано миналия месец от сп. „Нейчър“, намекна за „траен“ имунитет в зависимост от използваната ваксина.

„Трябва да продължим да наблюдаваме устойчивостта на антителата за по-дълъг период от време“, заяви Енрико Лавецо от университета на Падуа./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...