Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Джеф Безос излетя с ракетата си в Космоса
Важно Свят

Джеф Безос излетя с ракетата си в Космоса

На борда бяха Джеф Безос, брат му Марк, 82-годишната авиаторка Уоли Фънк, както и 18-годишен тийнейджър

Милиардерът Джеф Безос и останалите от екипажа на частния космически апарат „Блу Ориджин“ успешно излетяха и се върнаха от Космоса.Историческият полет продължи малко над 10 минути. Беше достигната над 100 000 метра височина, като около 90 секунди астронавтите са били отвъд атмосферата на Земята, а в продължение на няколко минути – и в състояние на безтегловност.

Ракетата „Ню Шепърд“ се приземи сама, преди пътническият модул да достигне земята с парашути. И двата компонента се завърнаха по планирания начин и в очакваните точки. Буквално минути след приземяването Безос и компания бяха извадени от капсулата.

На борда бяха Джеф Безос, брат му Марк, 82-годишната авиаторка Уоли Фънк, както и 18-годишен тийнейджър от Нидерландия. Двамата станаха, съответно, най-възрастният и най-младият астронавти в историята. Фънк е била част от космическата програма през 60-те, но тогава не е била допусната до полет. Затова и нейната реакция след полета беше особено емоционална.

Космическите туристи бяха посрещнати от семействата си и представители на „Блу ориджин” и отпразнуваха с шампанско.

„Много съм въодушевен! Готови сме за полета. Капсулата също е подготвена. Имам добро предчувствие и мисля, че и останалите от екипажа се чувстват отлично. Това е туристическа мисия, но е много важна. Представлява тренировка, за да дадем на повече хора възможността да излязат в Космоса. Така ще изградим структурата, която ще позволи следващите поколения да направят наистина невероятни неща”, заяви Безос преди полета.

Полетът бе осъществен девет дни, след като британецът Ричард Брансън достигна до ръба на Космоса със суборбитален полет на своята компания „Върджин галактик”./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...