Quantcast
Новини Пловдив » България » Илинден е! Почитаме Свети пророк Илия
България Важно Култура

Илинден е! Почитаме Свети пророк Илия

Свети Илия
Свети Илия

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия.

Той живял в Галатия през 9-и век преди Христа. Името му означавало крепост и станало символ на твърдостта на вярата.

Когато владетелите поставили в Самария идол на езическото божество, приканвали народа да му се покланят и преследвали служителите на Бога, свети Илия с молитва заключил небето и настъпила тригодишна суша.

Тогава гонен, пророкът предложил на царя да направят жертвоприношение и чиято жертва се запали с огън от небето, негова да е истинската вяра. Владетелят приел, но жреците му се молили напразно. А върху жертвата на свети Илия паднал огън от небето. Народът видял това и се поклонил пред истинския Бог.

От древност Църквата го нарича „Пророк и Предсказател на великите Божии дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“.

Той е единствен и тайнствен избраник Божи с това, че неговият живот не завършва като у другите човеци – дори и най-славните сред пророците – със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.

Според народните вярвания, ако на днешния ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Традицията повелява да не се работи, за да не се разсърди пророк Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Денят е професионален празник на пожарникарите и на пивоварите в България.

На този ден имен ден празнуват Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...