Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Обявиха ваканциите на учениците за следващата година
България Важно Образование

Обявиха ваканциите на учениците за следващата година

Няма поставени под карантина ученици или педагози
Снимката е илюстративна

Коледната ваканция за всички ученици ще е от 24 декември 2021 г. до 3 януари 2022 г. , а междусрочната само един ден – на 1 февруари. Пролетната ваканция за учениците от 1. до 12. клас ще е от 1 до 10 април включително. Дванадесетокласниците ще почиват от 7 до 10 април. Това става ясно от проект на заповед за определяне графика за учебното време, който е публикуван на сайта на МОН, а становища се събират до 19 август.

В проекта са посочени още неучебните дни в системата на предучилищното и училищното образование, както и началото и краят на втория учебен срок. По традиция учениците от 1. до 3. клас приключват занятията в края на май, от 4. до 6. – в средата на юни, а от 7. до 11. – в края на юни.

Извън 25 май, който е неучебен, но присъствен ден, за неучебни са предвидени и дните, в които ще има задължителни ДЗИ и национални външни оценявания в края на 7. и на 10. клас.

За първи път през следващата учебна година всички дванадесетокласници, които изучават професия, ще положат втори задължителен държавен изпит по теория за придобиване на професионална квалификация. Досега те можеха да избират дали да се явят на втора матура по общообразователен предмет или по професия. Изпитът ще бъде на 20 май 2022 г.

Това предвижда проект на заповед за провеждане на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) през учебната 2021-2022 година, който е публикуван за обществено обсъждане.

Задължителният ДЗИ по български език и литература е планиран за 18 май 2022 г., а вторият задължителен ДЗИ – за 20 май 2022 г. Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26 май до 3 юни 2022 г.

Изпитът от националното външно оценяване в края на 4. клас по български език и литература е насрочен за 26 май 2022 г., а този по математика – за 27 май 2022 г. И двата дни ще са учебни. Директорите могат да променят седмичното разписание, за да организират изпитите.

Оценяването по български език и литература и по математика в края на 7. клас и в края на 10. клас е съответно на 14 юни и на 16 юни 2022 г.

Изпитите по желание по чужди езици и за оценяване на дигиталните умения в 10. клас ще са непосредствено след тях в учебни дни./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...