Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Промяна: Технически паспорти на частни сгради само при мащабни ремонти
Бизнес България Важно Посоки

Промяна: Технически паспорти на частни сгради само при мащабни ремонти

panelki, plovdiv-press.bg
Панелен блок

Срокът за изготвяне на технически паспорт на публичните общински и държавни строежи се удължава до края на 2032 г. Частните сгради ще са задължени да си направят технически паспорт само при цялостен ремонт или при такъв, който обхваща част от обекта, но се засяга и конструкцията му.

Това предвижда проект за изменение на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите. Промените са публикувани за обществено обсъждане, съобщи Министерството на регионалното развитие.
Измененията са направени във връзка с изтичащия в края на годината срок – всяка сграда да има технически паспорт.

Досега наредбата предвиждаше техническите паспорти да са задължителни. Крайният срок за изготвянето им, след неколкократно удължаване, беше края на 2022 г.

В МРРБ се получиха множество реакции на омбудсмана на Република България, на организации и граждани, на народни представители, направени бяха редица публикации и коментари в пресата, в които се споделя, че в условията на висока степен на несигурност, породена от извънредните обстоятелства на пандемията от COVID-19, гражданите, както и държавните и общински институции няма да могат да се справят в посочения срок с разхода за задължителна паспортизация. Обществеността изразява неразбиране по отношение на изискването за обследване и паспортизация на съществуващи частни строежи когато не са налице намерения за изпълнение на строителни и монтажни работи (СМР), свързани с конструкцията им или с издаване на разрешение за строеж, пише в мотивите на министерството.

Промените в наредбата предвиждат технически паспорт за съществуващ строеж да се съставя след извършено обследване по реда на Закона за устройство на територията. Това ще става при строително-монтажни работи (СМР), обхващащи целия строеж. За тях се изисква издаване на разрешение за строеж. Паспорт ще се съставя и при извършване на СМР, които обхващат част от обекта, но засягат конструкцията му, се казва в съобщението на МРРБ.

Съставянето на техническите паспорти на съществуващи строежи – публична държавна и публична общинска собственост, ще се извършва в срок до 31 декември 2032 г., предлага още МРРБ.

С тези поправки на практика отпада задължителността на техническите паспорти. Ако санирането обаче бъде масовизирано, повечето сгради ще се сдобият с такива.

Целта на промените е да се облекчи бизнесът, гражданите и централните и общински администлации от допълнително натоварване с разходи в условията на икономическо възстановяване след пандемията от Covid-19, е посочено в съобщението.

Срокът за обществено обсъждане на проекта е 14 дни.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...