Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Публикуваха ревизираната версия на Плана за възстановяване
Бизнес България Важно

Публикуваха ревизираната версия на Плана за възстановяване

Атанас Пеканов

Ревизираният План за възстановяване и устойчивост на България е публикуван за обществено обсъждане, съобщи служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

В новата версия на Плана са увеличени средствата за образование, здравеопазване и социалната сфера. Засилена е тежестта на сектор енергетика, за да се отговори на желанията за по-високи амбиции от страна на европейските институции.

Планът за възстановяване и устойчивост ще заложи много приоритетни проекти за страната за следващите години. Ако искаме да гарантираме, че той ще се изпълнява, трябва да имаме стабилност и политическо съгласие. Има важни политически решения и те могат да бъдат взети единствено от представители на политическите партии. В дискусиите ни със службите на ЕК остават две важни изисквания, по които не сме постигнали пълен консенсус – по-бърз зелен преход и реформи по отношение на върховенството на закона и доброто управление. Един служебен кабинет не е редно да поема такива значими и дългосрочни ангажименти като, например, тези, засягащи дългосрочното развитие на въглищните региони.

Друга сфера, в която все още предстои да се вземат важни решения, защото има нужда от допълнителни реформи, е правосъдие и върховенство на закона. Въпреки проведените множество срещи и дискусии, някои въпроси остават отворени и трябва да се договорят със службите на Европейската комисия. И двете теми изискват политически и обществен консенсус и следва да бъдат припознати от онези, които ще отговарят за неговото изпълнение, от демократично избраните партии.

По отношение на останалите сектори, в новата версия на Плана са увеличени средствата за важни пера като образование, здравеопазване и социалната сфера. В Плана са залегнали и нови реформи, отчасти е адресиран проблемът с прекалената консолидация на финансови средства и отделни проекти специално за столицата. Засилена е тежестта на сектор енергетика, за да се отговори на желанията за по-високи амбиции от страна на европейските институции. В голяма част от проектите залягат промени с цел по-добро използване на финансовия ресурс, намерените несъобразни компоненти са премахнати.

В следващите дни стратегическият документ е отворен за разглеждане в очакване политическите партии да решат как трябва да изглежда финалната версия на документа, която да подадем към Брюксел, както и в очакване на мнения и коментари от всички заинтересовани страни, допълва вицепремиерът Атанас Пеканов.

Очакват се мненията на неправителствени организации и експерти, а след конституирането на Народното събрание от кабинета на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов ще искат планът да бъде съгласуван с политическите партии, тъй като в него има поставени от Европейската комисия изисквания, които за да се приемат трябва политическо решение.

България е сред последните три страни в ЕС, които още не са внесли своите планове за възстановяване в срока до края на април, което ще им позволи да получат авансови плащания от 13 на сто от целия определен бюджет за съответната страна още през септември. Предвиденият за България безвъзмезден бюджет от европейските средства е 12.5 млрд. лв.

Сега обявеният план прекроява средствата по четирите цели и прецизира проектите и добавя нови. Така например по оста „Иновативна България“ делът на финансиране става 27.4%, докато в плана на ГЕРБ беше 20 на сто. При „Зелена България“ има съвсем леко намаляване на бюджета от 37 на 36.8 на сто, но има сериозно разместване на средствата по проектите. Делът на „Свързана България“ е намален от 22 на 17.8 на сто, а на „Справедлива България“ – от 21 процента на 18%

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...