Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Село Извор празнува на Илинден, кметът на Община „Родопи” поздрави присъстващите и имениците
Регион Родопи

Село Извор празнува на Илинден, кметът на Община „Родопи” поздрави присъстващите и имениците

Църквата "Св. пророк Илия" в село Извор.

Жителите на родопското село Извор честват празника на свети Илия. Днес те посрещат гости в домовете си и раздават курбан за здраве и опазване на реколтата от градушки и други бедствия.

Празникът уважи кметът на Община „Родопи” Павел Михайлов. Гост в Извор беше и председателят на Общинския съвет Георги Цанков.

В храма „Св. прор. Илия“ те запалиха свещ с молитва за здраве и благословение. Църквата се намира в началото на селото и вече столетия храмовият празник е прераснал в църковен събор и празник на цялото село.

Павел Михайлов поздрави всички, уважили хубавото тържество. Той сподели радостта си от това да вижда жителите и гостите на селото и общината така задружни и усмихнати. „Община „Родопи” винаги е тачела традициите си и ще продължи в този родолюбив дух. Като кмет вярвам, че трябва да бъда сред хората – не само да решавам проблемите им, но и да бъда сред тях и на празниците. Днес на това свято място се събират хора с идеята, че са една общност. Тази идея обединява хората и от нея зависи развитието на общината”, каза
Павел Михайлов и пожела да се събират все така по хубави поводи.

Българите тачат св. Илия като господар на небесните природни стихии – градушката, гръмотевиците и светкавиците. Ако хората не го почитат, ако не му заколят курбан, светецът може да заключи небесната влага и три години да не пусне дъжд на земята.

А за да не го предизвикат, жителите на Извор и тази година спазиха традицията и приготвиха казани с курбан.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...