Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Създадоха лекарство за сърцето от отровата на смъртоносен паяк
Здраве Свят

Създадоха лекарство за сърцето от отровата на смъртоносен паяк

Снимката е илюстративно

Австралийски учени са разработили лекарство, което може да спаси живота на много хора, прекарали инфаркт на миокарда. Интересното е, че лекарството е създадено на базата на вещество, съдържащо се в отровата на един от най-смъртоносните паяци в света – паякът от остров Фрейзър. Резултатите от изследването са публикувани в списание Circulation, предава БГНЕС.

След инфаркт притокът на кръв към сърцето намалява, което води до липса на кислород в сърдечния мускул. Липсата на кислород води до факта, че клетъчната среда става киселинна и на молекулярно ниво тялото изпраща сигнал за смърт до сърдечните клетки.

Въпреки десетилетия изследвания, никой все още не е успял да разработи лекарство, което спира този „сигнал за смърт“ в сърдечните клетки. Понастоящем в клиничната практика няма лекарства за предотвратяване на увреждания, причинени от инфаркт.

Екип от университетите в Куинсланд и Нов Южен Уелс са установили, че протеинът Hi1a, извлечен от отровата на паяка от остров Фрейзър блокира киселинно-чувствителните йонни канали в сърцето, предотвратявайки преминаването на „сигнала за смърт” през тях.

В резултат на това клетъчната смърт намалява и процентът на преживяемост на пациентите, прекарали инфаркт, се увеличава. Според авторите, лекарството, създадено на основата на протеина Hi1a, може значително да удължи живота на хората с присадени сърца./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...