Quantcast
Новини Пловдив » България » Христо Иванов: Очакваме политически разговор, не става дума за порции и назначения
България Важно Политика

Христо Иванов: Очакваме политически разговор, не става дума за порции и назначения

Христо Иванов

Не мисля, че неофициални разговори трябва да се превръщат в политически новини. Очевидно е, че има много различни разбирания за целта на разговора и начина, по който трябва да се води”. Това заяви пред Нова телевизия съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в отговор на въпрос водени ли са преговори с „Има такъв народ” за подкрепа и съставяне на кабинет.

По думите му от „Демократична България” са били много ясни, че в парламента ще опитат да проведат разговор по най-важните неща, очертаващи физиономията на едно управление. „Трябва да правим разлика между правителство и управление. Кабинетът е група хора, които еднократно НС гласува и те стават министри управлението е процес. Той изисква мнозинство, което трябва да бъде структурирано около логика и някакви взаимни ангажименти за действия”, подчерта той.

“ Борисов е върховата проява на корупционния модел в България, но той не го е измислил този модел. И няма да свърши в момента, в който Борисов няма контрол върху властта. Трябва да се случит дълбоки институционални промени, които да позволят друга държава“, коментира Христо Иванов.

„Искаме разговор, който да ни позволи да разберем за какво гласуваме в перспектива”, категоричен е Иванов и допълни: „Изобщо не става дума за порция назначения. Интересуват ни програми и реформи в дълбочина. Очакваме нормален, структуриран и уважителен полически разговор“.

Той увери, че са готови да дадат подкрепа на ИТН, защото страната има нужда от управление. „Най-здравословното политическо действие е да се опитаме на базата на първия мандат да излъчим управление, което да има параметри. Ние не искаме да поставяме темата за наше участие, готови сме изобщо да не разговаряме за позиции. Колко повече компромиси могат да се направят от това – доброжелателна подкрепа, готовност изобщо да не разговаряме за позиции. Но ако има хора, чиито биографии и политически генезис хвърлят сянка върху възможността да очакваме да свършат определени неща, това е сериозна тема и е въпрос на отговорност към избирателите, а не на его, допълни още Иванов.

Иванов посочи, че не знаят дали Ива Митева ще е кандидатът на ИТН за председател на НС и подкрепата им не е търсена, а „Демократична България“ не планира да издига кандидатура. Ще има и парламентарна комисия, която ще за занимава със случая с подслушванията.

Това е парламент и всички възможни игри очакваме да се случат. По отношение на идеята служебният кабинет да стане редовен, лидерът на ДБ посочи, че е лансирана подобна идея. „Има вариант за някаква част от служебния кабинет. Имаме забележки към някои министри, но има министри, които си заслужават“,  каза съпредседателят на „Демократична България“./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...