Quantcast
Новини Пловдив » България » Георги Марков: Това Народно събрание е обречено, ще имаме раболепно правителство
България Важно Мнения Политика

Георги Марков: Това Народно събрание е обречено, ще имаме раболепно правителство

Георги Марков
Георги Марков

„Това Народно събрание е обречено. България е обречена на политически хаос, безвремие, на политическа и институционална криза, която ще се отрази и ще донесе тежки икономически, социални и хуманитарни последици. Този парламент е първият в новата ни история, който априори не се ползва с обществено доверие от българските граждани“. Това каза пред БНР бившият депутат и бивш конституционен съдия Георги Марков.

Той допълни, че 60% от българските граждани не са гласували за тови парламент. „Още миналата година предупредих, че партиите ще слязат под 1 милион, но никога не съм си мислил, че ще стиганд до под 700 000. Това е  трагедия за българската политическа система, защото ние сме парламентарна демокрация и не може да има силен парламент и силно правителство с толкава слаби партии“, каза бившият конституционен съдия.

Той призова парламента да направи Закон за забрана на уволнението на медицински кадри, докато трае пандемията.

Той подчерта, че няма в историята на Европа и на България силно управление без стабилно парламентарно мнозинство, защото правителството е еманация на парламента, а не обратното. „Трите формации, които претендират да управляват България, нямат 121 депутати, за да функционира парламента. Може някоя от другите да даде няколко депутати, за да има кворум“, каза той.

„Трябва силно парламентарно мнозинство, за да има силно правителство. Ниската избирателна активност и калпавият избирателен закон пречат и за двете неща в България. Какво ще направи новото правителство в този силно разбит парламент?“, попита той.

„БСП може да подкрепи правителството, за т.нар. купешки думи – секторни политики. Примерно, да увеличат пенсиите. Не изключвам пенсиите да бъдат драстично увеличени от 1 октомври преди президентските избори. И какво от това? Това значи ли стабилно мнозинство“, попита Марков.

„Никоя партия няма интерес да се отива сега на избори. Ние сме раболепна държава. Американското посолство няма да допусне да няма парламент. Ще имаме раболепно правителство, командвано от американското посолство“, коментира бившият депутат от ГЕРБ.

Той предупреди, че България е изправена пред нова вълна на коронавируса и мигрантска криза./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...