Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Пеканов: Парите за България по Плана за възстановяване не са застрашени
България Важно

Пеканов: Парите за България по Плана за възстановяване не са застрашени

Атанас Пеканов

Към края на август първите страни от ЕС ще получат пари по плановете си за развитие. Въпреки забавянето на българския План за развитие, няма риск от забавяне на плащанията към България. Парите за страната не са застрашени. Това заяви в „Лице в лице“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той обясни, че след ревизията на плана са добавени 11 нови проекта и 7 нови реформи. „За да се реализират обаче, трябва да има приемственост. Да е ясно – това искаме да правим това с тези пари. А решението кога ще е входира планът, ще е резултат от дебатите с политическите групи. Най-важното е не да се бърза, а да използваме този уникален инструмент“, коменира Пеканов.

По думите му ревизиране има в сферите образование, наука, здравеопазване, като там за завишени исканите средства. Промени има и в сферите, в които страната е била критикувана, като енергетиката. „Има две чертвени линии, т.е. две теми, които са спорни – решението с въглищните региони – какво да се прави с тях. Решението за Маришкия басейн не е такова, че да се вземе за няколко седмици от служебно правителство. Същото е и с върховенство на закона и правосъдието, тук вчера получихме критики“, коментира Пеканов.

Той каза още, че предстоят консултации с парламентарно представените групи, които се надява да започнат следващата седмица.

Обясни и какво е махнато от страия план – проект за напоителните системи. „Не беше добре обоснован, ако го поправяхме, щяхме да се забавим много“, допълни Пеканов. Уточни, че са въведени промени в насока да не се съсредоточава финансиране в столицата, а навсякъде по проекти в страната.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...