Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Първи законопроекти: Закриване на спецсъдилища, преизчисление на пенсии, обезщетения
България Важно Политика

Първи законопроекти: Закриване на спецсъдилища, преизчисление на пенсии, обезщетения

46-ото Народно събрание

Вълна от законопроекти още в първия работен ден на парламента. Част от тях касаят закриване на спецсъдилищата, преизчисление на пенсии, обезщетения. Вносителите на първите предложения са „БСП за България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“.

Приемни семейства за възрастни хора

„БСП за България“ внесе законопроект за възрастните хора. Сред акцентите в него е създаване на Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, гарантиране на достъпа им до здравни услуги, социална подкрепа, продължаване на активния живот и др. Както в предишния парламент, групата отново предлага да бъде въведена опцията за приемни семейства за възрастните хора. „В приемно семейство, по тяхно искане, могат да бъдат настанявани възрастни хора, чиито деца, внуци и роднини по съребрена линия, до втора степен включително, са починали или в неизвестност“, е записано в законопроекта, съобщи БНТ.

Безплатни детски градини

„БСП за България“ внася и законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси. Вносителите считат, че безплатните ясли и детски градини трябва да бъдат държавна политика. „Кризата с COVID-19 остави много млади хора без постоянни доходи. Ако те не могат да плащат таксите за градини и ясли на своите деца, не могат да пристъпят и към търсене на работа. Получава се омагьосан кръг, в който потърпевши са младите родители“ – е посочено сред мотивите.

Според „БСП за България“ безплатните ясли и детски градини са един от начините за стимулиране и на раждаемостта. Според вносителите на общинските бюджети ще струва около 40 милиона лева, за да се гарантира достъпът до детски заведения на деца от всички социални групи.

Преизчисляване на пенсиите

„БСП за България“ внася и законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който касае преизчисляването на пенсиите. Според вносителите първото, което трябва да се направи е преизчисляването на старите пенсии, като основен принцип в осигуряването трябва да е равнопоставеността и солидарността на осигурените.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внасят законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който цели да създаде баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали преди 2018 г. и тези след това. „Чрез него ще се увеличават пенсиите на около 7% от българските пенсионери, като в същото време се намаляват диспропорциите в размера на пенсиите заради големите разлики в средния осигурителен доход през годините“, пише в мотивите.

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат преизчисляване на пенсиите от 1 септември т г., така че индивидуалният коефициент на лицата да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. – 889,90 лева.

Предлаганото от коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ преизчисляване на пенсиите би струвало 185 милиона лева на месец.

Ако пенсиите, отпуснати до края на 2019-а, бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2018 та година, това означава, че 75 на сто от пенсионерите ще получат увеличение, като ще бъде намалена разликата между старите и новите пенсии.

Предлага се още помощ от 120 лева да получат и пенсионерите с пенсии до 300 лева . Средствата вече получиха тези, които са с пенсии между 300 лева и 1 стотинка и 369 лева, колкото е линията на бедност.

Това предложение ще осигури по 120 лева на още 733 хиляди пенсионери и би струвало допълнителни 88 милиона лева .

10 работни заплати за второ и трето дете

Друг законопроект на „БСП за България“ е този за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи и деца. В него е записано, че размерът на помощ за второ и трето дете на родители, осигурени 24 месеца преди раждането на детето, не може да бъде по-малък от 10-кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете. Предлага се още помощите за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за 1-ви клас, както е сега, но и за децата от втори, трети и четвърти клас.

Обезщетението за отглеждане на дете

Петото предложение на социалистите е законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. С него се цели обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата. „За 2021 г. предвиденото обезщетение е 380 лв. Последно 2014 г. обезщетението беше изравнено с размера на минималната работна заплата. При минимална работна заплата за 2021 г. от 650 лв., всеки месец от осигурените майки се отнемат 270 лв.“, аргументират се вносителите.

Контрол на правосъдния министър върху Бюрото за защита

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесоха проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитените на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. В мотивите е записано, че прехвърлянето на бюрото за защита към главния прокурор е довело до промяна на основната му дейност при защита на лица във връзка с наказателни производства до защита на единствено на главния прокурор, изчерпвайки дейността си единствено с неговата охрана.

„Нещо повече, създаде се паравоенна организация, пряко подчинена единствено на главния прокурор“, аргументират се вносителите. Така в законопроекта се урежда възстановяване контрола върху бюрото от министъра на правосъдието.

„Прекратяване на практиката за вземане на решения за единствено и еднолично от главния прокурор, разходване на огромни средства за личната му охрана и извършване на дублиращи действия, извършвани по занятие от МВР и ГДИН, но превръщащи бюрото в паравоенна, безконтролна структура, изпълняваща незаконосъобразни разпореждания на главния прокурор в разрез с демократичните принципи“, казват още в мотивите си вносителите. Според изчисленията им ще бъдат намалени драстично разходите за транспорт и охрана.

Закриване на специализираните съдилища и специализираните прокуратури

От „Демократична България“ внасят проект на закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. С него се цели да се създадат гаранции за независимост от политическо влияние при упражняване на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет при избора на председател на Върховния касационен съд и на председател на Върховния административен съд, както и при осъществяване на кадровите правомощия на съдийската колегия на ВСС.

Със законопроекта се предлага и закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния спецсъд и съответните им специализирани прокуратури.

За закриването на специализираните съдилища и прокуратури, вносителите се аргументират, че за 10-годишния срок на своето действие, те не са постигнали заложените със създаването им цели. „През целия период на тяхното функциониране публичното възприятие е преобладаващо негативно, като се възприемат не като независими органи, а като инструмент на „извънредно правосъдие“, което изпълнява политически мотивирани поръчки“, се казва още в мотивите.

В законопроекта се предвижда и ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...