Quantcast
Новини Пловдив » Важно » ВСС отхвърли искането за отстраняване на Гешев
България Важно Съд и Прокуратура

ВСС отхвърли искането за отстраняване на Гешев

Иван Гешев

Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното предложение за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

12 от съдебните кардовици гласуваха да се остави без разглеждане внесеното предложение на министъра на правосъдието за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев от поста, а 8 бяха против.  Дебатът по темата продължи 7 часа.

Иван Гешев не гласува, тъй като е засегната страна. Янаки Стоилов пък няма право на глас по закон.

За да стартира процедурата по отстраняване на главния прокурор са нужни 17 от членовете на ВСС да гласуват със „за“.

„Тази дискусия беше тежка, продължителна и конфликтна на моменти. Тя се води за първи път“, заяви Янаки Стоилов и допълни: „Смятам, че българските закони до голяма степен са в унисон с европейските“.

„Темата ще има продължение – с мое или без мое участие. Виждам, че и днес е започнала дискусия в парламента. Утре тя ще продължи. Като правосъден министър аз съм връзката между ВСС и Парламента“, каза още Стоилов.

В началото на дискусията главният прокурор заяви, че няма сам да се оттегли от поста си. „За разлика от един наш колега, аз няма да си тръгна, защото уважавам ВСС. Няма да участвам в съответните гласувания, ако се проявят такива. Функциите на главния прокурор са две – надзор за законност и методическо ръководство. Вие трябва да обосновете с кои действия съм нарушил тези правомощия“ заяви още Гешев.

Според главния прокурор предложението за прекратяване на неговия мандат е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на част от съдебната власт или цялата, и нарушаване на върховенството на закона.

Иван Гешев определи предложението на министър Стоилов за отстраняването му като „бланкетно“ и „юридически несъстоятелно“, а сигнала на Бойко Рашков като едно „правно нищо“.

„Държа да отбележа, че поставените въпроси от проф. Стоилов, са обсъждани при избирането ми на главен прокурор. На същото основание се иска процедура за отстраняването ми, което е юридически нонсенс. Тези въпроси са поставяни от различни организации, включително бяха обсъдени октомври, когато Лозан Панов внесе удобно искане от Съюза на съдиите в България“, продължи Гешев.

В началото на заседанието на Пленума на ВСС, правосъдният министър Янаки Стоилов представи мотивите за своето предложение за започване на процедура за прекратяване мандата на главния прокурор.

В мотивите, основани на сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, Стоилов посочи, че има данни за действия на главния прокурор накърняващи престижа на съдебната власт, както и за тежки нарушения на служебните задължения.

По думите на Гешев той не разследва и не носи отговорност за отделни разследвания и отделни процесуални решения. Той не ръководи и медийната политика на прокуратурата.

Относно твърденията на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков заяви: „Не знам колко се е готвил Рашков, но това, което виждам, е компилация от обсъждани становища. Г-н Рашков е посочил своите първоизточници, от които е реципирал тези факти и твърдения, непочиващи на реалната действия. Това са Хелзинския комитет, Съюз на Съдиите в българия и Фондация за правата на човека“.

„Освен това има логически противоречия в твърденията на Рашков – казва, че има липсва информация и в същото време, че е изнесена такава информация“, разясни още Иван Гешев в изказването си.

„Лъжа е, че главният прокурор не се е явил пред Евройпейския парламент, моите заместници участваха в тази среща, аз не съм участвал“, каза Гешев пред съдиите./ПловдивПрес

Гешев: Изложението на Бойко Рашков е едно правно нищо

Започна заседанието на ВСС, протестиращи искат оставката на Гешев

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...