Новини от Пловдив » Важно » Гълъб Донев: Добавката от 50 лв. влиза трайно в размера на пенсията
Бизнес България Важно

Гълъб Донев: Добавката от 50 лв. влиза трайно в размера на пенсията

Гълъб Донев

Всички пенсионери, които получават в момента 50 лв. допълнително, ще продължат да ги получават без това да става всеки месец с решение на Министерския съвет. Това обяви на брифинг  служебният социален министър  Гълъб Донев.

Това беше един от мотивите да влязат трайно в размера на пенсиите. Работихме да направим и по-предвидима и трайна политика, да направим пенсиите по-адекватни и повече български пенсионери да излязат от линията на бедност, каза Гълъб Донев.

Той увери, че няма да има пенсионер, който да не получи средно 12,5% увеличение на пенсията от 1 октомври.

От 1 октомври всички пенсионери с доходи под линията на бедност ще получат социална помощ.

Служебният социален министър посочи, че за определяне на линията на бедност ще се вземат данните на Евростат.“Изваждаме от бедност всички, няма да има пенсионер, който да получава доход под линията на бедност. Това няма да доведе до отпадане от енергийно подпомагане, отбеляза още Гълъб Донев.

Той припомни, че от 1 юли се подават заявления за помощта за отопление, която е вдигната с 5,6%. Увеличението отразява темпа на нарастване на цените на електроенергията. Осигурен е достъп и за всички пенсионери до помощта, като увеличението от 5% на пенсиите от 1 юли, няма да се отрази на достъпа до подпомагане, напротив – повече хора ще получат енергийно подпомагане и то в по-голяма сума, обясни служебният министър.

„Следвайки политиката и дългосрочните ни цели е увеличението на пенсиите средно с 12,5% от 1-ви октомври 2021 г. Минималната пенсия ще стане 340 лв., а социалната пенсия за старост да стане 170 лв. Всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност, ще получат увеличенията от 12,5%. Максималната пенсия ще стане 1500 лв. По този начин абсолютно всички български пенсионери ще получат увеличение на пенсиите и добавката от 50 лв. ще бъде инкорпорирана трайно в размера на получаваните една или повече пенсии или добавките към пенсиите“, обясни той.

По думите му това увеличение за един министър на труда и социалната политика не е достатъчно. „Разработихме и една мярка с огромно значение за 431 000 пенсионери. Това е мярка, която разработихме с социалното министерство и Министерство на финансите, така че от 1-ви октомври всички пенсионери, които получават доходи под линията на бедност, да бъдат допълнени през социалното подпомагане до тази линия от 369 лв. и която следващата година ще е 413 лв. Там сме заложили промени за определяне линията на бедност – да се взимат под внимание данните от Евростат и линията на бедност, определена по EU-SILC, за да нямаме национални пресмятания, които да изкривяват този процес, допълни Донев.

Според него така се изваждат от бедност всички български пенсионери и няма да получава доход под линията на бедност.

По думите му 27-28% от пенсионерите у нас живеят с риск от бедност, а в ЕС това равнище е около 17-18%.

Това увеличение няма да доведе до отпадане от енергийно подпомагане и пенсионерите, които го получават, трябва да бъдат спокойни, увери социалният министър./ПловдивПрес

Още новини по темата

Асен Василев: Актуализацията на бюджета е готова, по-високи пенсии от 1 октомври

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...