Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Жега в парламента: ДБ и ДПС в остър спор за Гешев и комисията „Росенец“
България Важно Политика

Жега в парламента: ДБ и ДПС в остър спор за Гешев и комисията „Росенец“

Христо Иванов

С горещи дебати стартира днес работния ден на новите депутати от 46-ото Народно събрание. Искри прехвърчаха между „Демократична България“ и ДПС.

В началото „Демократична България“ излъчи контактно лице за разговори за конституционна реформа, с която да се прекрати предсрочно мандатът на Иван Гешев като главен прокурор, обяви в декларация от името на групата съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Става дума за доц. Атанас Славов като контактно лице.

,,Ще ви изпратим днес писмена покана всяка група да излъчи такова контактно лице. Да организираме обща публична дискусия, на която всяка парламентарна група да заеме своята позиция за конституционна реформа“, уточни той. По думите му целта е да се обсъдят и всички други важни теми в съдебната власт.

Време е да започнем сериозна дискусия по необходимостта от дълбока конституционна промяна в българското правосъдие, особено по отношение на прокуратурата, посочи Христо Иванов.

Без очаквания за произнасяне на ВСС за оставката на главния прокурор Иван Гешев са от „Демократична България“, заяви Христо Иванов. Затова той призова всички партии да започнат спешна дискусия помежду си за отстраняването на Гешев, тъй като уронва престижа на съдебната власт, аргументира се с конституцията Иванов.

„А кога ще говорим за оставката на Лозан Панов?“ Не изнася ли и той доклади, не уронва ли и той престижа на съдебната власт, не ходи ли не политическо мероприятие,попита Йордан Цонев.

Христо Иванов подчерта, че от ДБ подкрепят действията на правосъдния министър Янаки Стоилов, който поиска преди седмица оставката на обвинител номер 1 в държавата.
„Какъв престиж има българската съдебна власт, особено главният прокурор? България е под 3 мониторинга и последния отново ни припомня безотговорността на главния прокурор. България не може да попълни своята квота от европейски прокурори. Какъв престиж Бога ми? Време е да пректатим това положение. ВСС да се произнесе и да прекрати мандата на Гешев“, призова Христо Иванов.

„Няма да оставим ВСС в този му състав. Ще участваме във всеки един дебат като за начало за провосъдната реформа и ще участваме с всеки един желаещ за правосъдна реформа“, заяви адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ!“.

Следващата седмица ДПС ще поиска изслушване на финансовия и на икономическия министри във връзка с прилагането на списъците по закона „Магнитски“ у нас. На основата на кой български закон са направени те на територията на България, ще питат от движението, заяви от името на парламентарната група зам.-председателят ѝ Йордан Цонев.

„Къде в закона“Магнитски“ е принципът за невинност до доказване на противното, къде са изнасянията на доказателствата за вина, къде е защитата в това дамгосване, аргументира той искането за изслушване. Партньорите от САЩ могат да си приемат каквито искат закони, но защо и кой позволява на българското правителство да пренася законодателството на САЩ на българска територия, след като не е пренесено на европейска“, коментира Цонев.

Той декларира, че ПГ на ДПС ще участва във всякакви консултации и диалог, включително и за съдебната реформа. „По отношение на съдебната реформа се „отварят“ две теми – искаме ли независима съдебна власт или зависима, но не от българската държава“, посочи Йордан Цонев.

„Второ, ако искаме да говорим кой уронва престижа на съдебната власт, къде е тук разговорът за Лозан Панов /председател на ВКС/, той не урони ли престижа на съдебната власт, не е ли политически ангажиран, не участва ли в политически форуми, не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана“, категоричен беше Цонев.

Депутатите от „Демократична България“ и ДПС влязоха в задочен спор и за временната парламентарна комисия, която да разследва евентуални незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на „Росенец“.

ДПС поискаха обхватът на комисията да бъде разширен и да включи и нарушения по Закона за устройство на територията на полуостров „Буджака“. Те обвиниха съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов в лицемерие и двойни стандарти.

От своя страна Иванов репликира Йордан Цонев от ДПС и обеща, че ако от Движението за права и свободи внесат предложение да се направи отделна комисия специално за Буджака, то „Демократична България“ ще гласуват „за“ създаването ѝ.

„Росенец е специален символ за българите. Това е онази точка, от която България започна да се променя и българските граждани казаха „Стига“. Именно Росенец и освобождаването на плажа около него отприщи протестите на промяната, заяви Антоанета Цонева от „Демократична България“.

Тома Биков от ГЕРБ обяви, че биха подкрепили и двете комисии. „Как партиите на промяната от 3 станаха на 5? Още малко и ще отидете да се консултирате. Преди няколко дни не беше възможно това. Вие сте новото статукво“, обърна се той към колегите си в залата.

Крум Зарков от „БСП за България“ също заяви, че ще подкрепят и двете комисии, ако се внесат отделно, тъй като не трябва да се смесват./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...