Quantcast
Новини Пловдив » България » Рашков: Гешев си е назначил 150 души да го охраняват денонощно
България Важно Политика

Рашков: Гешев си е назначил 150 души да го охраняват денонощно

Бойко Рашков

Подчиненото на главния прокурор Бюро за защита не е имало нито един свидетел под закрила през цялата 2020 г. В същото време то има огромен бюджет и се използва за денонощна охрана на обвинител №1. Иван Гешев си е назначил 150 души, чиято най-важна работа е да го охраняват на трисменен 8-часов режим. Не знам от какво се плаши толкова. Това обяви пред bTV  служебният  вътрешен министър Бойко Рашков.

Това е Франкенщайн – нещо, което нито е полицейски орган, нито е орган по сигурността като ДАНС. Те не са разследващи органи, те са едни служители, назначени персонално от главния прокурор, които получават много по-високи заплати от тези на служителите, работещи в НСО и в МВР. Вероятно са се занимавали само с охраната на Иван Гешев. Държавният глава не разполага с такава охрана“, обясни Рашков.

Той допълни, че става дума за структура с 9-10 млн. лв. годишен бюджет и 150 души на щат, „като една голяма част от тях не правят друго, освен да го (Гешев) охраняват на трисменен денонощен режим“.

Според Рашков по времето, когато бюрото е било към министъра на правосъдеито „такива извращения с щаб, бюджет, правомощия и подобни нито се предвиждаха в закона, нито бяхме свидетели на подобни арогантни действия като нахлуването в президентството преди година“.

Вътрешният министър отбеляза и че днес Висшият съдебен съвет е реагирал очаквано, като определи като недопустимо искането за освобождаване на Гешев. „Различно е мнението на една немалка част от членовете на ВСС днес. Съотношението е 8:12, а тогава, когато е избран Гешев за главен прокурор, против са били четирима, отбеляза Бойко Рашков.

„Той направи много груби грешки като главен прокурор и като юрист, може би очаква, че, като е недосегаем, никой няма да реагира. Поведението му тласка цялата прокуратура към подчинение на политическата власт.Той се стараеше през цялото време да постави в подчиненост цялата прокуратура на Борисов – няма абсолйютно никакво съмнение в това“, заяви Рашков и даде за пример именно акцията на „Дондуков“ 2 като пример за политическо действие.

Според него разгласяването на информация, получена със СРС, е закононарушение и даже има варненски магистрат, осъден за такова действие. Бойко Рашков подчерта, че подслушване на протестиращи през 2020 г. е имало и ще изнесе допълнителни данни в ресорната парламентарна комисия./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...