Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Следващият катаклизъм тръгва от Тибет? Учените са открили 15 000 скрити вируса…
Важно Свят

Следващият катаклизъм тръгва от Тибет? Учените са открили 15 000 скрити вируса…

Разтапянето на ледовете поради високите температури предизвиква безпокойство сред учените и някои от тях се страхуват, че ако всичко около нас започне да се топи, ще бъде възможно скоро да се събудят древни вируси.

„Топенето не само ще доведе до загубата на тези древни, архивирани микроби и вируси, но ще ги пусне в околната среда в бъдеще“, пишат изследователите в ново проучване, публикувано в Microbiome, водено от микробиолога Джи-Пинг Джонг от Охайо ScienceAlert.

Благодарение на новите метагеномни техники и новите методи за запазване на стерилизирани ледени проби, изследователите работят, за да разберат по-добре какво точно има в тях.

В новото проучване екипът успя да идентифицира дузина уникални вируси на възраст 15 000 години от Тибетското плато и да получи представа за техните функции.

„Тези ледници са се формирали постепенно и заедно с праха и газовете и много вируси са се заселили в този лед“, казва Йонг.

Вътре в тези замразени образувания от миналото изследователите установяват, че 28 от 33-те идентифицирани вируса никога не са били открити преди.

„Това са вируси, които могат да процъфтяват в екстремни среди“, казва Матю Съливан, микробиолог от държавния университет в Охайо.
Сравнявайки техните генетични последователности с база данни с известни вируси, екипът установи, че най-често срещаните вируси са бактериофагите Methylobacterium – бактерия, важна за цикъла на ледения метан.

Повечето от тях са свързани с вируси, открити в тази бактерия в местните растения и почвата./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...