Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Третият Спасител
Важно Диагнозите на д-р Харсъзов Мнения Политика

Третият Спасител

Слави Трифонов
  • Качеството на тези, които идват да ни „оправят“, тревожно спада прогресивно
  • Страх ме е да си помисля какъв ще е четвъртият

Д-р Йордан Харсъзов

Д-р Йордан ХАРСЪЗОВ, специален коментатор „По изборите“ и след това за ПловдивПрес


Много се е изписало за това, как българите винаги чакали своя пореден спасител. Който ще дойде и ще „ни оправи“, сами решавайте дали да търсите друг подтекст в този израз.

Трудно е да се каже колко са Спасителите на българския народ, които са идвали да го оправят в цялата, повече от 1300 години, история.

За такъв навярно навремето е бил смятан „селският“ цар Ивайло, наричан още Лахана, или Зелката. Осемстотин и кусур години по-късно се сдобихме с друг спасител на име Бойко.

Това като че ли е малко обезпокоително… Но все пак първият спасител в най-новата ни история се наричаше още Кобурга, Сакса, а по-възрастните го помниха с умилителното Симеончо.

Той се появи в новата ни политика с един особен ореол. Пълноправен наследник на короната, изпратен в изгнание, който се завръща да претендира за това, което е негово по Божията умисъл.

При това, след номера, който Костов му извъртя, се отказа от рожденото си право, кандидатира се за избори от името на българските жени и стана републикански премиер.

За такъв сюжет в „Уолт Дисни“ никога не биха се сетили.

Някак си той успяваше да съчетае наследствената си царственост с републиканската деловитост. Тази двойнственост объркваше всички и създаваше впечатлението, че винаги е казал нещо по-умно, отколкото сам е имал предвид.

Когато попиташ нормален човек: Какво ви е мнението за миграцията на прелетните птици над Южна Добруджа?, и той ти отговори: Най-важното е да мислим позитивно, ще си кажеш: Егати и идиота!

Но когато Симеон го каже, е нещо друго. Тук вече има всякакви скрити смисли и конотации, които ние, които сме без синя кръв, невинаги сме призвани да открием.

Наистина е спорно колко точно умен е Симеон Сакскобурготски, но някак си този въпрос е дори проява на лош вкус да се задава, предвид царското му потекло.

Факт е, че образованието му не е особено впечатляващо.

Знае се, че Симеон е завършил Военната академия „Вали фордж“ в щата Пенсилвания. Наследникът му Бойко Борисов пък е завършил не по-малко престижната Академия „Симеоново“ в София.

Той, за разлика от предшественика си Спасител, чиято охрана беше, никога не си е падал по витиевати и недоизказани изявления. Което, предвид съвсем различния му произход, е напълно нормално.

Симеон не е казвал колко книги е прочел, но някак си се е предполагало от само себе си, че обладава свише цялото знание на Вселената, това също му е родово право.

Бойко, който го наследи като втори Спасител обаче, преди е бил охрана и на Тодор Живков и както самият той нееднократно сам е признавал, е използвал наученото и от двамата.

(Между другото напоследък излизат сензационни, но и напълно сериозни проучвания, че самият Тодор Живков е незаконен син на цар Фердинанд, което го прави чичо на Симеон, но за това друг път…)

Ако се окаже истина, това ще е поредното доказателство, че наистина живеем в приказка. В която обаче поне засега липсва щастливата развръзка.

Но и самият възход на Бойко също е приказен и достоен да бъде отразен в анимация на Дисни.

Роден в бедно семейство в Банкя, дядо му убит от комунистите, най-ранният му спомен е как гони топка от парцали с филия с мас в ръка…

Той казваше на хората: И вие сте прости, и аз съм прост. Това в смисъл – затова толкова добре се разбираме. И самият той не е съзнавал колко прав е всъщност.

Но има нещо, което неговият наследник Спасител изглежда не притежава – умението да комуникира.

Като образование Слави е горе-долу като предишните двама Спасители. Само дето е повече в развлекателния сектор.

Той има обаче един друг проблем, което ме навежда да мисълта, че качеството на българските Спасители обезпокояващо и неминуемо спада с всеки следващ.

Проблемът на Слави е комуникацията.

Предишните двама го нямаха. Симеон винаги можеше да разчита на кралската си аура и при всеки въпрос, дори и да не го е разбрал, можеше да отговори нещо от рода на: Аааа, аз от край време съм твърдял, че това е нещо такова, нали… и хората да го сметнат за умно, и дори ще се притеснят защо не го разбират и ще търсят причината в себе си.

Бойко на свой ред щеше да нададе хохокащия си смях, да направи една мечешка прегръдка и въпросът е приключил в негова полза, а задаващият въпроса вече ще го обича.

Слави не може нито едното, нито другото. Слави може да гледа лошо. С кожено яке. С тъмни очила. С охрана зад себе си. Джипове. Общо взето, лоша карикатура на Борисов. Защо го прави? Нали точно него иска да изчегърта?

Според мен (нека тук се включат в дискусията психолози и психиатри) новият ни Спасител има поведенчески проблеми.

Слави просто не може да комуникира с хората! Вие виждате една обръсната намръщена мутра, която се кара на всички, а всъщност става въпрос за несигурност, защитна позиция, човек, който не е уверен в себе си…

Което е още по-странно, като се има предвид, че той е известен шоумен, който дълги години правеше предаване, в което интервюираше дори и интересни и значими хора – в началото поне.

Вярно, има въпроси от сценаристите, аутокю, но интервюиращ аутист – това е все едно плувец без ръце, сляп шофьор, безкрак футболист… Слави обаче някак си успяваше да го прави дълги години.

Очевидната му неспособност да комуникира се забеляза и при навлизането му в политиката. Наистина е напълно възможно да става въпрос за медицински случай, а не толкова политически.

Какъвто и да е той обаче, налице е един обезпокоителен факт – качеството на спасителите на България спада с всеки следващ.

За Ивайло – Лахана или Бърдоква, да не говорим, че е било отдавна, тогава не е съществувала нито школата в Симеоново, нито Музикалната академия.

Обаче Симеон-Бойко-Слави – тенденцията за съжаление е трайно низходяща.

Кой ли ще е четвъртият Спасител?

Ако се продължи този курс, можем да предположим, че ще е със седми клас.

Няма да говори чужди езици като двамата си предшественици, а също като тях и българският ще го затруднява.

12-годишната му съпруга го е дарила с двама синове и една дъщеря.

След като е излязъл от затвора, е изпълнен с амбиция и хъс да успее. В резултат от това няколко баби са изгубили живота и целомъдрието си.

Особено е мотивиран да се докаже пред баща си, който никога е нямал особена вяра в него и на седем мастики му пеел, за да го дразни: За политик не ставаш сине, ти си будалаааа….

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...