Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Шефът на СЗО предупреждава: „Над 100 000 души ще умрат от коронавирус по целия свят до края на Олимпийските игри“
Важно Спорт

Шефът на СЗО предупреждава: „Над 100 000 души ще умрат от коронавирус по целия свят до края на Олимпийските игри“

Ръководителят на СЗО заяви, че Олимпийските игри в Токио трябва да се проведат, за да се докаже на света какво може да се постигне с правилния план и достатъчни мерки.

„Пандемията е изпитание, върху което светът пада“, каза Тедрос Гебрежесус на среща на Международния олимпийски комитет в Токио.

Той предупреди, че всеки, който смята, че пандемията е приключила, защото случаите на новозаразени хора са под контрол в собствените си държави, живее в „рай на глупаците“.

Ръководителят на СЗО каза още, че „плашеща несправедливост“ е, че 75 процента от ваксините до момента са доставени по целия свят само в 10 държави.

„Повече от четири милиона души са починали и все още умират. Тази година броят на жертвите е двойно по-голям от броя на жертвите от миналата година,“ каза той.

След това направи прогноза:

„Докато говоря, повече от 100 души ще умрат от коронавируса. И докато олимпийският огън изгасне на 8 август, над 100 000 души ще бъдат починали“, предупреди той.

СЗО призовава правителствата да ваксинират 70 процента от хората във всяка страна до средата на 2022 година.

„Пандемията ще приключи, когато светът реши да го направи. „Това е в нашите ръце“, каза той.

Д-р Тедрос каза също, че светът се нуждае от игрите, които бяха отложени миналата година поради пандемията като празник на надеждата.

„Олимпийските игри имат силата да съберат света, да покажат възможното. Нека лъчите на надеждата от тази страна озарят новата зора за по-здрав, по-сигурен и почтен свят“, каза директорът на СЗО.

Около 34 процента от населението на Япония е получило поне една доза от ваксината, а някои държавни служители се притесняват, че Олимпийските игри могат да се превърнат в „предавател“ на вируса./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...