Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Задължително ваксинират медици и социални работници в Гърция, глобите са жестоки
COVID-19 Здраве Свят

Задължително ваксинират медици и социални работници в Гърция, глобите са жестоки

Задължителна става употребата на маска както в открити, така и в закрити пространства
Гърция

Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация срещу COVID-19 за медици и социални работници. Парламентът гласува да даде на здравния министър правомощието да разшири задължителната ваксинация и в други професионални сектори в допълнение към здравния персонал.

На работодателите, които нарушават наредбата, ще бъдат налагани санкции от 10 000 до 50 000 евро. При повторно нарушение – от 20 000 до 200 000 евро.

Всички неваксинирани ще бъдат пускани в неплатен отпуск до завършване на ваксинацията им.

Съгласно изменението ваксинацията е задължителна за персонала, работещ във всички сфери, свързани със здравето – медицински, парамедицински, сестрински, административен и помощен – в частни, публични и общински заведения за грижи за възрастни хора и хора с увреждания.

По същия начин всички служители в частни, публични и общински здравни институции трябва да бъдат ваксинирани, съобщи БГНЕС.

С гласуваното от парламента в Атина се предвижда всички работещи в държавния и частния сектор, които са със завършен ваксинационен цикъл или са преболедували през изминалите 6 месеца, да представят документ за това на работодателите си.

Вчера в страната избухнаха сблъсъци между противниците на задължителната ваксинация срещу COVID-19 и полицията. Стотици хора се събраха на площад Синтагма в центъра на Атина в знак на протест срещу правителствената задължителна програма за ваксинация.

Полицията се намеси с използване на сълзотворен газ и звукови бомби, след като демонстранти, носещи гръцки знамена, големи кръстове и икони започнаха да ги замерят с камъни и бутилки с вода.

Възникна краткосрочен сблъсък между лява група, която реагира на група демонстранти срещу ваксината, събрани пред Атинския университет. Един човек беше ранен при инцидента. Полицията задържа 5 души.

Протестиращите срещу ваксината проведоха протест и в Солун, вторият по големина град в страната. Демонстрантите се събраха пред Бялата кула в пристанището в Солун и се насочиха към центъра на града, носейки гръцки знамена и плакати с надпис „Не на задължителната ваксинация“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...