Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Радев към ДПС: Формулата не е търсене на коалиция, а обединение с ясни цели и приоритети
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Радев към ДПС: Формулата не е търсене на коалиция, а обединение с ясни цели и приоритети

Румен Радев проведе консултации с представителите на ДПС

Обнадежден съм от това, което виждам днес от консултациите до момента с другите партии – че начинът за търсене на решение за съставяне на кабинет е друг. Формулата днес не е търсене на коалиция, а обединение с ясни цели и приоритети, около които да бъде реализирано едно управление. А не персоналният състав на кабинета. Това каза президентът Румен Радев пред представителите на ДПС, които дойдоха на консултации вв сградата на „Дондуков“ 2 преди връчване на първия мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава посочи кои са предизвикателствата пред българското общество –  демонтаж на порочния модел, възстановяване на диалога, излизане от дълбоката икономическа и социална криза. „Това поставя задача пред парламента да излъчи отговорно правителство. Затова вие можете да бъдете много полезни, защото показахте, че сте партия с традиции с парламентаризма, обърна се Радев към Мустафа Карадайъ и останалите представители на ДПС.

Държавният глава посочи, че предстои да се приеме и Планът за възстановяване, а целта е да постигнем модернизация на страната и ускорен икономически растеж. „Надявам се да бъдете полезни в дискусиите. Формулата е диалог, конструктивност, отвореност и намиране на приемлиев компромис, допълни Радев и попита ДПС как виждат те формулата за намиране на архитектурата за формиране на мнозинство в бъдещия парламент.

„На тема диалог и възстановяване на нормалността в политиката ние говорим от много време. Такова беше мотото и на националната ни конференция през 2016 година. Възстановяване на демокрацията минава през диалога. Изборните резултати също показват, че суверенът иска на база диалог да се случват нещата. В това НС може би най-важното е, че има основа за диалог. Ако продължава политиката на противопоставяне, разделение и омраза, провалът е гарантиран. Лесно е да се декларира и внушава, но сега от нас се иска трудното – да започне истинският диалог за бъдещето на страната“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той допълни, че е от историческа важност в момента да се състави правителство с ясни приоритети и срокове за изпълнение, но по-важното е каква програма ще се изпълнява.

„През 2017 година след изборите призовавахме да се направи програма с ясни национални приоритети и да се търси широка подкрепа в НС около такава програма. На първия Консултативен съвет за национална сигурност, който преведохте през 2017,  нашият призив беше да определим националните пироритети на страната. Това не се случи до днес. Днес има добра основа за диалог това да се случи. Ние, от ДПС, не веднъж сме заявявали, че сме гарант за сигурността, стабилността и демокрацията в нашата страна. И на тези избори и предизборна кампания не веднъж сме заявявали , че сме за възстановяване на демокрацията и нормалността в политиката, за диалог, национални приоритети и програма за ускорено икономическо развитие на страната. За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин- ясни приоритети, ясна програма и на следващ етап остава персоналният състав“,завърши Мустафа Карадайъ./ПловдивПрес

Още новини по темата

Радев на консултациите с ДБ: Президентът не може да бъде архитект на управляваща коалиция

Нинова след консултациите: Трети избори ще са тежки за България, трябва да се състави кабинет

Президентът Радев: От БСП зависи устойчивостта на парламентарното мнозинство

ИТН след консултациите при Радев: В коалиция няма да влезем

Радев към ИТН: Нека тезата „Отиваме на избори“ оставим на заден план

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...