Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев на консултациите с ДБ: Президентът не може да бъде архитект на управляваща коалиция
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Радев на консултациите с ДБ: Президентът не може да бъде архитект на управляваща коалиция

Президентът Румен Радев проведе консултации с представителите на "Демократична България"

Не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да бъде архитект на една управляваща коалиция. Това не е в правомощията ми по конституция. Но настоявам този път, преди да говорим за следващи предсрочни избори, да изчерпим всички възможности на диалога и да намерим разумното решение. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с представителите на „Демократична България“. На „Дондуков“ 2 дойдоха  Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Държавният глава поздрави представителите на ДБ за това, че са успели да затвърдят и разширят подкрепата към себе си на изминалите избори. Той подкрепи и готовността на „Демократична България” да проведе разговори с „Има такъв народ”.

„Предизвикателствата пред страната ни изправят Народното събрание пред отговорната мисия да състави по най-бързия начин ефективно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа. Проблемите за решаване са много – контрол на изпълнителната власт, изкореняване на лобизма, демонтаж на порочния управленски модел. Но, искам да изостря вниманието към нещо, което касае бележките на ЕК към последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. Изискванията на ЕС непрекъснато се увеличават. Към нас се предявяват вече тези изисквания като условия за отпускане на средствата. Става дума за ясен календарен график за преход и реформа в правосъдната система, заяви държавният глава.

Има изисквания за реформи в здравеопазване, пазарните механизми така, че икономиката да е поставена на ясни принципи, които да защитават собствеността и да стимулират инициативата. Посочва се неудоволетвореност от работата на БЕХ и се очакват дълбоки реформи по начина на управление на холдинга. Посочва се, че България е страната с най-голям относителен дял в ЕС с директно договаряне на поръчките в ЕС, без прозрачни и отворени конкурси. Това е не просто раздаване на пари, а инструмент за създаване на реформи. Те не могат да бъдат направени от служебния кабинет. Това изисква парламент с ясна реформаторска воля и правителство, обединени около общи принципи. Тогава тези средства ще бъдат отпускани и ще имат ефект, защото ще доведат до модернизация и реален икономически темп, категоричен бе президентът.

Ако не успеем да отговорим на изискванията, няма да можем да се впишем в модерна Европа, предупреди Радев.

Христо Иванов обяви, че тези теми са във фокуса на програмата и решенията, които предлага ДБ.“ За съжаление отново трябва да се подготвим за нова COVID вълна и това не е нещо, пред което можем да си затворим очите. България, здравните власти и институции трябва да започнат да се готвят каквато и да е вълната да мине през нея с минимално либерални мерки. Не просто ЕК посочва проблема с правосъдието като фундаментален, не просто за да не бъдат откраднати някакви пари. А, наистина да бъдат инвестирани в едно бъдеще, в което нашите деца са тук, заяви Христо Иванов.

Днес излезе докладът на Държавния департамент за инвестиционния климат в България – в 24 пункта слагат България и корупция в едно изречение и това е абсолютен погром, че страната ни ще може да привлече инвестиции, обяви съпредседателят на „Демократична България“.

Този парламент има съдбовна отговорност да излъчи правителство. Редовният кабинет колкото и добре да се справя е кризисна мярка и не може да бъде трайното решение. Българският избирател ни даде сложна задача да решаваме – той не даде на никой самостоятелната възможност да управлява, той показа, че чака да поемем отговорност, а не постоянно да му връщаме топката. ДБ ще участва с пълнен принос във всяка роля – дали като пълноценен партньор, дали като участник, който дава подкрепа от страни, дали като опозиция. Надявам се да не се стигне до там, но ако мандатът дойде до нас – ние имаме потенциал и ще участваме отговорно, увери Христо Иванов.

Въпросът не е просто да има кабинет, а формула за парламентарна конфигурация, която може да му осигури гръбнак. Защото плаващите пясъци бързо потъват, предупреди той.

Можем да бъдем встрани от това правителство, като опозиция, но добронамерена, допусна Христо Иванов. И обясни, че ДБ няма да дадат подкрепа на всяка цена, а много внимателно и с много голяма отговорност към избирателите си./ПловдивПрес

Още новини по темата

Нинова след консултациите: Трети избори ще са тежки за България, трябва да се състави кабинет

Президентът Радев: От БСП зависи устойчивостта на парламентарното мнозинство

ИТН след консултациите при Радев: В коалиция няма да влезем

Радев към ИТН: Нека тезата „Отиваме на избори“ оставим на заден план

ГЕРБ-СДС няма да участват в консултациите при президента

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...